• NA DANAŠNJI DAN SE POJAVIO CRTANI LIK KOJI MAMI OSMEHE

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     PREMINUO SRPSKI GLUMAC DOBRI MILUTINOVIĆ   Na današnji dan 1956. godine premino je glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije su 1980. ustanovili nagradu za glumačko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN SE POJAVIO CRTANI LIK KOJI MAMI OSMEHE

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Foto: Wikimedia

   

  PREMINUO SRPSKI GLUMAC DOBRI MILUTINOVIĆ

   

  Na današnji dan 1956. godine premino je glumac Dobrica Milutinović, prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije su 1980. ustanovili nagradu za glumačko životno delo „Dobričin prsten“.

   

  Bio je jedan od najtalentovanijih i najomiljenijih glumaca, član Narodnog pozorišta u Beogradu od 1899. do smrti. Zahvaljujući retkom umetničkom temperamentu, svom izgledu i glasu igrao je herojske i romantične uloge u pozorištu, koje su mu donele veliko poštovanje i popularnost.

   

  Glumio je Romea, Don Karlosa, Otela, Urijela, Hajduk Veljka, Maksima Crnojevića, Cara Dušana, Mitketa u Koštani. Spada u glumce koji su tekst izgovarali gromkim glasom. Njegov glas je snimljen i sačuvan i nalazi se u fonoteci Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Takođe, u savremeno doba izdata je i longplej ploča sa presnimcima njegovih arhivskih zvučnih zapisa na pločama od 78 okretaja.

   

  PRIKAZAN PRVI CRTANI FILM U KOM SE POJAVIO MIKI MAUS

   

  „Parobrod Vili“, prvi crtani film sa zvukom u kojem se pojavio jedan od najpolularnijih Diznijevih likoga Miki Maus, prikazan je 18. novembra 1928. godine u njujorškom bioskopu „Koloni teatar“. Crtani je trajao sedam minuta i 42 sekunde. Miki Maus je inače i prvi crtani lik kojem je Volt Dizni dao glas.

   

  Zanimljivo je da je prvo Mikijevo ime trebalo je da bude Mortimer, ali je supruga Volta Diznija smatrala da je to ime previše pompezno i predložila ime pod kojim je poznat i dan danas.

   

  NAPUSTIO NAS JE VELIKI NOVINAR ĐOKO VJEŠTICA

   

  Jedan od osnivača kuće „Studio B“, novinar Ðoko Vještica, preminuo je na današnji dan 2008. u 70. godini života. Karijeru je započeo u listu „Borba“. Godinama je vodio emisiju „Beogradska razglednica“ poznatu po rešavanju brojnih komunalnih problema.

   

  Na njegovu inicijativu 1988. održan je prvi „Beogradski maraton“. Dobitnik je 2005. nagrade UNS-a za životno delo, kao i nagrade „Svetozar Marković“. Novinarska nagrada za humanost, koja je nazvana je po njemu ustanovljena je 2011. godine.

   

  BITKA SRPSKE I BUGARSKE VOJSKE U KAČANIČKOM TESNACU

   

  U Kačaničkom tesnacu na Kosovu i Metohiji srpska vojska je u Prvom svetskom ratu 18. novembra 1915. godine vodila žestoku borbu s bugarskim trupama koje su Srbiju napale s leđa, onemogućivši povlačenje Srba prema Skoplju u susret saveznicima.

   

  Brojno umanjene i premorene srpske trupe, pritisnute austro-nemačkim snagama sa severa i bugarskim s juga i istoka, morale su da obustave pokret prema Skoplju i srpska Vrhovna komanda naredila je povlačenje put obala Jadrana i Jonskog mora.

   

  ROĐEN JOVAN POPOVIĆ

   

  Na današnji dan 1905. godine rođen je srpski pisac Jovan Popović, pripadnik grupe literata koja je između dva svetska rata negovala socijalnu književnost.

   

  Posle zavođenja Šestojanuarske diktature 1929. osuđen je zbog komunističke propagande. Nakon oslobođenja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu pokrenuo je i jedno vreme uređivao „Književne novine“. Dela: zbirke pesama „Hadžija večnosti“, „Lasta u mitraljeskom gnezdu“, „Ples nad prazninom“, proza „Lica u prolazu“, „Istinite legende“, „Reda mora da bude“, „Sremska hronika“, studije i eseji „Ðura Jakšić i njegovo doba“, „Sterija i počeci srpske drame“, „Svetozar Marković“.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo