• Na današnji dan je poražen fašizam i grad je oslobođen od okupatora

  Polaganjem venaca na spomen-obeležja i otvaranjem tematske izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanina, danas je u Zrenjaninu obeležena 76. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.   Ovim povodom, u Gradskoj kući je priređen prijem za predstavnike Ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Položeni su i venci na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu i na spomenik […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan je poražen fašizam i grad je oslobođen od okupatora

  Polaganjem venaca na spomen-obeležja i otvaranjem tematske izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanina, danas je u Zrenjaninu obeležena 76. godišnjica oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

   

  Ovim povodom, u Gradskoj kući je priređen prijem za predstavnike Ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Položeni su i venci na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu i na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru grada.

   

  Vence su položili predstavnici Srednjobanatskog okruga, Grada Zrenjanina, Ambasade Ruske Federacije, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Gradskog odbora SUBNOR-a i Jevrejske opštine.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Počela velika humanitarna akcija PerSu marketa “Topli dinar” (Video)

   

  – Prošlo je 76 godina od oktobarskih događaja 1944. godine. Tada su jedinice Crvene armije i partizanskih odreda oslobodile grad od najvećeg zla u 20. veku, od fašizma i nemačke okupacije. I danas odajemo posebnu počast poginulim borcima Crvene armije. Oni su ovde ostavili najvrednije što su imali, svoje živote – rekao je u obraćanju prisutnima zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

   

  On je istakao da se, zbog velikih žrtava koje su naš i drugi narodi podneli u Drugom svetskom ratu, ne sme dozvoliti revizija istorije, što se sada pokušava.

   

  dan oslobođenja grada

   

  Fašizam je na ovim prostorima poražen 2. oktobra 1944. godine

   

  Nakon polaganja venaca, delegacije su posetile Narodni muzej Zrenjanin, gde je otvorena izložba „Smrt fašizmu“. Ova izložba se sastoji iz dva segmenta.

   

  Prvi obuhvata istorijat oslobodilačke borbe u Petrovgradu od 1941. do 1944. godine, s akcentom na oslobođenje grada. Taj 2. oktobar 1944. predstavljen je kroz kratak tekst i fotografije, kao i razne predmete i dokumente koji se čuvaju u ovdašnjem muzeju.

   

  Drugi segment izložbe čine fotografije spomenika širom srednjeg Banata, kao i u samom gradu, koji kao nemi svedoci predstavljaju doprinos kulturi sećanja na još jedan tragičan period jugoslovenske i srpske istorije – period borbe protiv fašizma.

   

  Podsetimo, jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda su na današnji dan zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima. Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat.

   

  Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bio je upravo Zrenjanin. U tim borbama poginulo je 220 boraca Crvene armije.

   

  dan oslobođenja grada

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo