• NA DANAŠNJI DAN JE IZVEDEN MARŠ ČAJKOVSKOG

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     PRVI PUT IZVEDEN „SRPSKO-RUSKI MARŠ“   Godine 1876. u Moskvi je prvi put izveden „Srpsko-ruski marš“ Petra Iljiča Čajkovskog, danas poznat kao „Slovenski marš“. Kompozicija je inspirisana događajima iz Srpsko-turskog rata, 1876. godine, kada se veliki broj ruskih […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN JE IZVEDEN MARŠ ČAJKOVSKOG

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Petar Iljič Čajkovski

   

  PRVI PUT IZVEDEN „SRPSKO-RUSKI MARŠ“

   

  Godine 1876. u Moskvi je prvi put izveden „Srpsko-ruski marš“ Petra Iljiča Čajkovskog, danas poznat kao „Slovenski marš“. Kompozicija je inspirisana događajima iz Srpsko-turskog rata, 1876. godine, kada se veliki broj ruskih dobrovoljaca borio na strani Srba.

   

  Nikolaj Rubinštajn, blizak prijatelj Čajkovskog, zamolio ga je da napiše delo koje bi se izvelo na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike iz ovog rata.

   

  Ponet patriotizmom, Čajkovski je ovo delo napisao i sam dirigovao na premijernom koncertu, za samo pet dana. Premijera dela je bila u Moskvi, 17. novembra 1876. godine i bila je toplo primljena od publike. Iako je naziv kasnije promenjen, originalni naziv dela je bio Srpsko-ruski marš.

   

  Čajkovski je komponovao ovo delo na motivima koje je pronašao u zbirci Kornelija Stankovića „Srpske narodne melodije“, štampanoj 1862. u Beču (prvo izdanje 1859).

   

  Za tu zbirku Kornelije Stanković nagrađen je od ruskog carskog dvora Ordenom svetog Stanislava.

   

  UMRLA RUSKA CARICA KATARINA VELIKA

   

  Na današnji dan 1796. godine umrla je ruska carica Katarina II Aleksejevna, nazvana Katarina Velika. Vladala je čvrstom rukom od 1762. do smrti.

   

  U duhu prosvećenog apsolutizma i pod uticajem francuskih filozofa i ideja prosvećenosti, otvarala je škole, pomagala nauku i umetnost, modernizovala administraciju i sudstvo, uredila finansije, ukinula torturu, smrtnu kaznu zamenila progonstvom u Sibir.

   

  Uspešno je ratovala protiv Poljske i Turske i Rusiji je pripojila Kazahstan, Gruziju, Jermeniju, Kamčatku, Krim, deo Moldavije i velike delove Ukrajine, Belorusije i Poljske. Dodatno je pojačala podređenost seljaka plemstvu, a potezi te vrste izazvali su ustanak kozaka i seljaka 1773. pod vođstvom Jemeljana Pugačova koji je brutalno ugušen.

   

  OTVOREN SUECKI KANAL

   

  Posle više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinanda de Lesepsa, 1869. godine otvoren je Suecki kanal kojim su povezani Sredozemno more i Crveno more. Izgradnja je počela 25. septembra 1859. godine.

   

  Ukupan trošak je bio 287 miliona zlatnih franaka, a izuzetno teški uslovi rada odneli su čak 20.000 života. Kanal je dugo bio nedaća za Egipat, pošto je Britanija zbog kanala držala pod okupacijom tu zemlju.

   

  Naser ga je nacionalizovao 1956. što je izazvalo vojnu intervenciju Britanije i Francuske, uz podršku još nekih zemalja. Ipak, od tada on je u vlasništvu egipatske države.

   

  PREMINUO ĐURO DANIČIĆ, SARADNIK I PRIJATELJ VUKA KARADŽIĆA

   

  Srpski filolog Đuro Daničić, saradnik Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog pravopisa i jezika, umro je 17. novembra 1882. u 58. godini života, u Zagrebu.

   

  Nakon školovanja u rodnom Novom Sadu, studija u Požunu (sada Bratislava), Pešti i Beču radio je kao bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, sekretar Društva srpske slovesnosti i profesor Liceja i Velike škole.

   

  U prvom radu „Rat za srpski jezik i pravopis“ 1847. kojim je doprineo pobedi Vukovih ideja, potpisao se prezimenom Daničić, umesto porodičnim Popović.

   

  Preveo je „Stari zavjet“. Objavio je više dela stare srpske književnosti („Žitije sv. Save“ od Teodosija, „Žitije sv. Simeona i sv. Save“ od Domentijana, „Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih“ od Danila, „Nikoljsko jevanđelje“). Izradio je „Rječnik iz književnih starina srpskih“ i započeo veliki istorijski „Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika“.

   

  Pomogao je Vuku u prevodu „Novog zaveta“. Poznata su i njegova dela: „Mala srpska gramatika“, „Srpska sintaksa“, „Oblici srpskog jezika“, „Istorija oblika“, „Osnove srpskoga ili hrvatskoga jezika“, „Korijeni“, „Srpski akcenti“.

   

  U STRAVIČNOJ NESREĆI U ALEKSINCU POGINULO 90 RUDARA

   

  U stravičnoj nesreći u jami „Morava“ Aleksinačkih rudnika uglja, u požaru je poginulo 90 rudara. Tragedija se dogodila 1989. godine kada je u jamu sišlo 168 rudara prve smene, a njih 90 se nije vratilo iz zemljine utrobe sa dubine od 700 metara.

   

  Bila je to druga velika nesreća u rudniku posle 1983. godine kada su poginula 34 rudara. Rudnik u Aleksincu je posle nesreće zatvoren.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo