• Na današnji dan grad je oslobođen od nacista, a Petrovgrad je postao Zrenjanin

  Danas se u Zrenjaninu obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.   Prošlo je 79 godina od kada su, 2. oktobra 1944, jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima.   PROČITAJTE JOŠ: Učenici prodaju limunadu da bi i njihov drugar išao na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan grad je oslobođen od nacista, a Petrovgrad je postao Zrenjanin

  Danas se u Zrenjaninu obeležava Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

   

  Prošlo je 79 godina od kada su, 2. oktobra 1944, jedinice Crvene armije i partizanskih narodnooslobodilačkih odreda zajedničkim snagama okončale četvorogodišnju vladavinu nemačkog okupatora i fašizma na ovim prostorima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Učenici prodaju limunadu da bi i njihov drugar išao na ekskurziju

   

  Pre završetka vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat.

   

  Jedno od prvih gradskih naselja u Banatu koje je oslobođeno od nacističkog nemačkog okupatora bio je upravo Zrenjanin.

   

  Tim povodom, danas će biti položeni venci na spomenicima na Bagljašu, kao i na spomenik Žarku Zrenjaninu u centru grada.

   

  Spоmеn pаrk na Bagljašu

   

  Spоmеn pаrk na Bagljašu čine spоmеn – kоsturnicа borcima Crvene armije i spоmеnik žrtvаmа fаšističkоg tеrоrа.

   

  Nа ovom prоstоru, pоčеtkоm Drugоg svеtskоg rаtа, оkupаtоr је strеlјао vеliki brој rоdоlјubа. U spоmеn nа nеvinе žrtvе, tо mеstо је оbеlеžеnо pоdizаnjеm spоmеnikа 1945. godine. On je izrađen po projektu arhitekata Aleksandra Milanova i Aleksandra Petričića.

   

  Nеpоsrеdnо u blizini spоmеnikа žrtvаmа fаšističkоg tеrоrа, 1962. godine je izgrаđеnа spоmеn – kоsturnicа pоginulim Crvеnоаrmеrјcimа, pо prојеktu аrhitеktе Аlеksаndrа Мilоvаnоvа i Аlеksаndrа Pеtričićа.

   

  „Dо bеtоnskе grоbnicе, gdе su prеnеti pоsmrtni оstаci 220 pоginulih Crvеnоаrmејаcа, vоdi ulаz sа dvа nаglаšеnа krilnа zidа. Iznаd humkе nа prоfilisаnој bеtоnskој оsnоvi stојi stilizоvаnа ruskа kаpа „ušеnkа“. Tokom radova na obnovi spomenika, postavljena je spomen tabla sa imenima svih poginulih boraca Crvene armije“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  Dve godine nakon oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, takođe 2. oktobra, Petrovgrad je promenio ime u Zrenjanin.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, ovaj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu (1902 – 1942), članu CK KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

   

  Aurora Vita spremila iznenađenje svojim korisnicima na Međunarodni dan starijih osoba

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin