• Merenje polena u vazduhu sprovodi se i u Zrenjaninu, evo novih rezultata

  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je putem EU projekta „Podrška životnoj sredini bez alergena“ nabavio aeropalinološke merne stanice za merenje polena u vazduhu takozvanim „klopkama” za polen. Ove merne stanice instalirane su u pet lokalnih samouprava, između ostalog i u Zrenjaninu.   Monitoring polena u vazduhu na teritoriji AP Vojvodine sprovodi Prirodno–matematički […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Merenje polena u vazduhu sprovodi se i u Zrenjaninu, evo novih rezultata

  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je putem EU projekta „Podrška životnoj sredini bez alergena“ nabavio aeropalinološke merne stanice za merenje polena u vazduhu takozvanim „klopkama” za polen. Ove merne stanice instalirane su u pet lokalnih samouprava, između ostalog i u Zrenjaninu.

   

  Monitoring polena u vazduhu na teritoriji AP Vojvodine sprovodi Prirodno–matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, zajedno sa podizvođačem – novosadskim Institutom „BioSens“.

   

  Biološka uloga polena je oplodnja biljaka, ali je, nažalost, i jedan od najznačajnijih alergena i uzročnika respiratornih alergijskih bolesti. Polenske alergije su vezane za cvetanje alergenih biljaka. Porast broja osoba alergičnih na polen biljaka pripisuje se promenama i spoljašnje sredine i samog organizma.

   

  Pročitajte još: „Vodovod“ angažovan na transportu i postavljanju cisterni na četiri lokacije

   

  Pojedine biljne vrste se nalaze na svojevrsnoj „crnoj listi“, jer izazivaju prave epidemije vrlo neugodnih simptoma u periodu njihovog cvetanja. Međutim, biljke su za ovu pojavu najmanje „krive“. One samo obavljaju svoju prirodnu funkciju oprašivanja i razmnožavanja, onako kako su to činile i pre pojave čoveka na Zemlji.

   

  Proleće je doba buđenja prirode, a tada za mnoge počinju zdravstveni problemi uzrokovani povećanom osetljivošću organizma na polen. Pojedine biljne vrste su karakteristične za određena područja. Pojava polena u vazduhu je vremenski ograničena i tipična za svaku biljnu vrstu. Zbog toga su i alergije na polen vezane za određeno razdoblje u godini, pa se i simptomi alergijske reakcije javljaju svake godine, približno u isto vreme.

   

  Svrha monitoringa polena u vazduhu je pružanje informacija o javljanju pojedinih sezonskih alergena. To pacijentima omogućava da svoje dnevne aktivnosti prilagode tako da što manje dolaze u dodir s alergenima, smanjujući na taj način mogućnost pojave simptoma.

   

  A šta pokazuju poslednji rezultati merenja u Zrenjaninu, možete pogledati u nastavku.

   

  merenje polena u vazduhu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo