• Maloletnici u sukobu sa zakonom idu na društveno koristan rad u još tri ustanove

  Centar za socijalni rad grada Zrenjanina će u četvrtak potpisati protokole o saradnji sa Crvenim krstom, Gerontološkim centrom i Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite „Most“. Ovim protokolima će biti regulisano uključivanje maloletnih počinilaca krivičnih dela u društveno koristan rad, kao vid vaspitne mere. Oni će ubuduće biti uključeni u aktivnosti pomenutih ustanova.   Centar […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Maloletnici u sukobu sa zakonom idu na društveno koristan rad u još tri ustanove

  Centar za socijalni rad grada Zrenjanina će u četvrtak potpisati protokole o saradnji sa Crvenim krstom, Gerontološkim centrom i Centrom za pružanje usluga socijalne zaštite „Most“. Ovim protokolima će biti regulisano uključivanje maloletnih počinilaca krivičnih dela u društveno koristan rad, kao vid vaspitne mere. Oni će ubuduće biti uključeni u aktivnosti pomenutih ustanova.

   

  Centar za socijalni rad je ovakve protokole o saradnji do sada potpisao sa JKP „Čistoća i zelenilo“, mesnim zajednicama i Udruženjem ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Na inicijativu maturanata: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Medicinskoj školi

   

  Direktorka Centra Olivera Lisica ističe da je uočljiv porast broja predmeta u vezi sa maloletnicima sa problemima u ponašanju i u sukobu sa zakonom. Zbog toga će, naglasila je ona, aktivnosti Centra za socijalni rad i u narednoj godini više biti usmerene ka ovoj populaciji.

   

  Na evidenciji Centra je tokom ove godine bilo ukupno 105 maloletnika sa problemima u ponašanju, kao i 442 maloletnika koja su bila u sukobu sa zakonom.

   

  Vaspitna mera ne sme da šteti dostaojanstvu maloletnika

   

  – Centar za socijalni rad, na osnovu pravosnažnog sudskog rešenja kojim je izrečena vaspitna mera – da se bez nadoknade uključi u rad humanitarnih organizacija ili u poslove socijalnog i ekološkog karaktera, upućuje maloletnika u neku ustanovu, javno preduzeće, udruženje ili mesnu zajednicu radi obavljanja društveno-korisnog rada. Taj posao ne može biti usmeren na podsticanje ekonomske koristi. Takođe, ne sme ometati školovanje maloletnika, odnosno štetiti njegovom ugledu i dostojanstvu – objašnjava Olivera Lisica.

   

  Svrha ove vaspitne mere jeste da se utiče na razvoj i jačanje lične odgovornosti maloletnika i na vaspitavanje i pravilan razvoj njegove ličnosti. Time bi se obezbedilo njegovo ponovno uključivanje u društvenu zajednicu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Vaspitna mera mora biti usmerena prvenstveno na uklanjanje štetnih posledica krivičnog dela, zbog čijeg činjenja mu je i izrečena – dodaje Lisica.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Još se uvek sve radi po zakonima iz doba socijalizma i njegove floskule da je „čovek najveće blago“. Kakav bre „korisni društveni rad “ za maloletnike koji već sa 15 i manje godina pljačkaju, siluju i kradu? ko će njih da prevaspita? Ugledajte se malo i prepišite zakone iz SAD, gde se i dete od 10 godina ako izvrši ubistvo vezuje u lance i šalje u ozbiljne zatvore. Nikada mi na zelenu granu.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo