• „KRVAVI JANUAR“ NAKON PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

  ZRENJANIN – U ponedeljak, 9. januara, u 11 časova, na Žitnom trgu, biće obeležena 75. godišnjica od tragičnih događaja iz 1942. godine, kada su fašisti streljali 30 građana srpske i romske nacionalnosti, a potom ih na tom mestu i obesili. Služenju pomena postradalima i polaganju venaca na spomenik, u ime Grada Zrenjanina, prisustvovaće zamenik gradonačelnika […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „KRVAVI JANUAR“ NAKON PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA

  ZRENJANIN – U ponedeljak, 9. januara, u 11 časova, na Žitnom trgu, biće obeležena 75. godišnjica od tragičnih događaja iz 1942. godine, kada su fašisti streljali 30 građana srpske i romske nacionalnosti, a potom ih na tom mestu i obesili.

  Foto: Grad Zrenjanin

  Služenju pomena postradalima i polaganju venaca na spomenik, u ime Grada Zrenjanina, prisustvovaće zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnici gradonačelnika Željka Milošević i Dragan Ćapin.

  Okupatori su 9. januara 1942. godine, u tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu, streljali 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora i potom obešeno na Žitnom trgu.

  Istog dana Hortijevi fašisti počeli su masovno hapšenje i ubijanje Srba u Bačkoj, uz desnu obalu Tise. Šezdeset Srba streljano je u okolini Žablja – Đurđevu, Šajkašu i Gospođincima.

  Ovi tragični događaji, poznati kao „krvavi januar“, usledili su nakon pravoslavnog Božića, na dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, u znak odmazde prema akcijama antifašista u našem gradu i okolini nakon aprilske okupacije, 1941. godine. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo