• Kor biopsija dojke: U Opštoj bolnici predstavljena nova dijagnostička metoda

  U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ iz Zrenjanina danas je predstavljena nova dijagnostička metoda – kor biopsija dojke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kor biopsija dojke: U Opštoj bolnici predstavljena nova dijagnostička metoda
  Foto: zrenjaninski.com

   

  – Zbog velikog porasta obolevanja od karcinoma dojke, posebno kod mlađih žena, počeli smo sa primenom nove dijagnostičke metode koja se zove kor biopsija dojke. U pitanju je minimalno invazivna metoda pod kontrolom ultrazvuka. Naime, ovom metodom se uzima nekoliko isečaka iz tkiva i oni se dalje šalju na analizu. Nalazi se čekaju sedam do deset dana i, u zavisnosti od njihovih rezultata, pristupa se terapijskoj proceduri – objasnila je suštinu nove dijagnostičke metode specijalista radiologije dr Sonja Kunkin.

   

  Koliko je značajno što se ova metoda odskora radi u zrenjaninskoj bolnici govori činjenica da, od kada je ona u primeni, lekari znaju kako da otpočnu lečenje.

   

  – Da biste lečili, morate znati šta lečite. Do sada u našoj bolnici nismo imali zaokruženu kompletnu dijagnostičku metodu. Najsigurnija metoda postavljanja dijagnoze je biopsija. Žene su to morale da rade privatno ili smo ih upućivali u Sremsku Kamenicu ili Beograd. Sada se kompletna dijagnostika dojke radi u zrenjaninskoj bolnici što je, ne samo komfornije, nego i mnogo brže, a znamo da je brzina u lečenju ove bolesti najvažnija – istakao je načelnik Odeljenja radiologije dr Siniša Milošević.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Plućna bolnica: Skoro 50 miliona dinara uloženo u aparate i građevinske radove

   

  Kada se ovom metodom uzme uzorak, šalje se na patologiju.

   

  – Na osnovu nalaza sada možemo odmah da vidimo da li je u pitanju benigni ili maligni tumor. Takođe, možemo da odredimo kako će žena bili lečena. To veoma skraćuje vreme koje je bitno za uspešan tok lečenja. Naglasila bih da, iako najveći broj naših pacijenata pripada ženskoj populaciji, ne treba zaboraviti da i muškarci mogu da obole od benigne ili maligne varijante tumora dojke – istakla je načelnica Odeljenja kliničke patologije dr Ljiljana Đurđev.

   

  kor biopsija dojke
  Foto: zrenjaninski.com

   

  U zrenjaninskoj bolnici sada se može uraditi kompletna dijagnostika tumora dojke.

   

  – Imamo ultrazvuk, kao i najmoderniji mamograf, i mislim da smo među retkim opštim bolnicama, ako ne i jedina, u kojoj može da se uradi kompletna dijagnostika karcinoma dojke. To je jako važno jer, ponoviću, brzina postavljanja prave dijagnoze garancija je uspešnosti u lečenju – naglasio je v.d. direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Igor Kitaresku.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Postanite deo tima Hotela „Vojvodina“: Raspisan konkurs za recepcionera

   

  Do sada je u zrenjaninskoj bolnici urađeno tridesetak ovih biopsija.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo