• ON JE NAPISAO JEDNU OD NAJLEPŠIH LJUBAVNIH PESAMA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     UMRO LAZA KOSTIĆ   Srpski pisac Laza Kostić umro je na današnji dan 1910. godine. Bio je izuzetno snažna i originalna pesnička priroda. U poeziju je uneo nove i smele oblike i obogatio je srpski književni jezik novim […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ON JE NAPISAO JEDNU OD NAJLEPŠIH LJUBAVNIH PESAMA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

   

  UMRO LAZA KOSTIĆ

   

  Srpski pisac Laza Kostić umro je na današnji dan 1910. godine. Bio je izuzetno snažna i originalna pesnička priroda. U poeziju je uneo nove i smele oblike i obogatio je srpski književni jezik novim izrazima.

   

  Bio je začetnik srpske avangardne lirike i napisao je nekoliko pesama koje su najviša ostvarenja srpskog romantizma. Istakao se i prevođenjem Vilijama Šekspira – bio je poliglota i erudita.

   

  Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava je diplomirao u Pešti, gde je i doktorirao.

   

  Kao nacionalni radnik, publicista i saborac Svetozara Miletića, vođe vojvođanskih Srba, hapšen je od strane Austrougarskih vlasti. Kostić je bio i prvi predsednik 1882/83. Srpskog novinarskog društva.

   

  Izabran je za člana Srpskog učenog društva 27. februara 1883, a za redovnog člana Srpske kraljevske akademije 26. januara 1909.

   

  Dela: lirske pesme i balade, „Santa Maria della Salute“, poetične tragedije „Maksim Crnojević“, „Pera Segedinac“, rasprave „Kritički uvod u opštu filozofiju“, „O Jovanu Jovanoviću Zmaju , njegovu pevanju, mišljenju i pisanju“, „Osnova lepote u svetu“.

   

  Umro je 1910 godine u Beču, a sahranjen je na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru.

   

  UMRO MILAN KUJUNDŽIĆ ABERDAR

   

  Srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar, umro je 1893. godine. Bio je jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj Školi, član Srpske kraljevske akademije, predsednik skupštine Srbije i ministar prosvete.

   

  Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila „Mlada Srbadija“. Stihovi tog izrazito romantičarskog pesnika pozivali su na borbu za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće.

   

  Dela: „Kratki pregled harmonije u svetu“, „Ide li svet na bolje ili na gore“, „Filozofija u Srba“, „Šta je i koliko u nas urađeno na lođici“, spev „Srpski patrijarh“, balada „Nevesta hajdukova“.

   

  UMRO ĐUZEPE GVARNERI

   

  Italijanski graditelj violina Ðuzepe Gvarneri umro je 1744. godine.

   

  Uz Antonija Stradivarija bio je najveći majstor izrade klasičnih violina. Njegove radove posebno je popularisao Nikolo Paganini. Ukupno, Gvarneri je izradio oko 200 violina.

   

  OSNOVANO ANTIFAŠISTIČKO VEĆE

   

  U Bihaću je 1942. godine u Drugom svetskom ratu osnovano Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije i 54 delegata izabrala su Izvršni odbor AVNOJ-a s dr Ivanom Ribarom na čelu.

   

  Bila je to neka vrsta vlade na oslobođenim teritorijama do Drugog zasedanja AVNOJ-a u Jajcu 1943. koje je izabralo Nacionalni komitet.

   

  UMRLA ISABELA I KATOLIČKA

   

  Na današnji dan 1504. godine umrla je Isabela I Katolička, kraljica Kastilje od 1474. Njenom udajom 1479. za Ferdinanda II od Aragona udaren je temelj buduće španske države.

   

  Njihov izraziti katolicizam ogledao se uspostavom španske inkvizicije 1478. (utemeljena u vreme pape Grgura IX u prvoj polovini XIII veka) kao i proterivanjem svih inovernika, Jevreja i muslimana.

   

  Ekspedicija Kristofora Kolumba koja je otkrila Ameriku, opremljena je od strane dvora 1492. godine. Godine 1503. Španija je, pod njenom vladom, pripojila i Napuljsku kraljevinu.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo