• IN MEMORIAM: PREMINULA LJUDMILA JOVANOVIĆ, ŽENA KOJA JE OSVOJILA NEBO

  ZRENJANIN – U Beogradu je preminula Ljudmila Jovanović, prva i počasna predsednica Udruženja žena – letača Srbije. Ljudmila, devojačko Ostrovski, rođena je 16. septembra 1931. godine u Zrenjaninu. Karijeru vazduhoplovca počela je 1948. u gradu na Begeju, na aerodromu Bagljaš. Bila je padobranka, jedriličarka i pilot motornih aviona, instruktor letenja sa završenom Višom pilotskom školom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  IN MEMORIAM: PREMINULA LJUDMILA JOVANOVIĆ, ŽENA KOJA JE OSVOJILA NEBO

  ZRENJANIN – U Beogradu je preminula Ljudmila Jovanović, prva i počasna predsednica Udruženja žena – letača Srbije. Ljudmila, devojačko Ostrovski, rođena je 16. septembra 1931. godine u Zrenjaninu.

  Karijeru vazduhoplovca počela je 1948. u gradu na Begeju, na aerodromu Bagljaš. Bila je padobranka, jedriličarka i pilot motornih aviona, instruktor letenja sa završenom Višom pilotskom školom i stečenim zvanjem diplomirani inženjer aeronautike. Cela porodica Jovanović bila je letačka, suprug Mihajlo bio je profesionalni pilot – instruktor, a kćerka Jasmina pilot jedrilice i motornih aviona.

  – Ljudmile se sećam, iako se u vreme kad sam ja radio u aeroklubu ona već povukla iz vazduhoplovstva – priča za portal zrenjaninski.com 83-godišnji Zlatoje Radlović, jedan od najstarijih članova zrenjaninskog Aerokluba.

  Povremeno je dolazila u Zrenjanin, na aerodrom, ali se u to vreme više interesovala za modelarstvo. U vreme kada je Ljudmila počela da se bavi vazduhoplovstvom, to je bila veoma velika stvar. Žena skoro da i nije bilo, a postizale su fantastične rezultate.

  – Inače, sećam se i njenog brata Anatolija, Kolje, koji je takođe bio padobranac – priča Zlatoje, koji svoje penzionerske dane provodi u Orlovatu, a u zrenjaninskom Aeroklubu proveo je čitavih 35 godina.

  Iz biografije Ljudmile Ostrovski – Jovanović izdvajamo i sledeće: bila je državna rekorderka u jedriličarstvu, osvojila zlatnu C značku, postavila je i rekord „slobodni prelet“ 126 kilometara, 1955. godine u Vršcu u dvosedu sa koleginicom Cetkom Klančnik. Naletela je 900 sati na preko 13 tipova aviona i preko 20 tipova jedrilica. Napisala je knjigu „Žene letači Jugoslavije“ koja je objavljena 2009. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo