• Gradski Zavod za javno zdravlje o kvalitetu vazduha u Zrenjaninu

  Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu objavio je najnovija istraživanja o kvalitetu vazduha u gradu na obalama Begeja.   Kao i tokom prethodnih godina, Zavod za javno zdravlje je i 2019. pratio kvalitet vazduha na tri merna mesta: u Zrenjaninu na Trgu Dositeja Obradovića i na Bulevaru Veljka Vlahovića, kao i u Elemiru.   „Tokom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gradski Zavod za javno zdravlje o kvalitetu vazduha u Zrenjaninu

  Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu objavio je najnovija istraživanja o kvalitetu vazduha u gradu na obalama Begeja.

   

  Kao i tokom prethodnih godina, Zavod za javno zdravlje je i 2019. pratio kvalitet vazduha na tri merna mesta: u Zrenjaninu na Trgu Dositeja Obradovića i na Bulevaru Veljka Vlahovića, kao i u Elemiru.

   

  „Tokom novembra i decembra 2019. nije bilo prekoračenja koncentracija osnovnih zagađujućih materija, odnosno čađi, sumpor dioksida, azotnih oksida i suspendovanih čestica. Dosadašnji nivoi aerozagađenja nisu bili takvi da je potrebno nositi maske. Eventualno bi oboleli od hroničnih bolesti mogli da razmotre upotrebu maski. Ali, u svakom slučaju, meteorološke pojave, prisutne u poslednjih nedelju – dve dana, svakako da pogoduju i pojačavaju štetna dejstva zagađujućih materija vazduha“, navode u Zavodu.

   

  Najveći potencijalni zagađivači vazduha su saobraćaj, industrija, termoenergetska postrojenja i domaća ložišta.

   

  „U našoj sredini, tokom poslednjih godina, koncentracije osnovnih zagađujućih materija imaju stalan, prilično ujednačen nivo. Tokom poslednjih meseci ti nalazi su u skladu sa rezultatima prethodnih godina. Nisu zabeležene koncentracije koje su opasne u akutnom smislu po zdravlje stanovništva. Ne treba zaboraviti da su često koncentracije zagađujućih materija mnogo veće u zatvorenom (stambenom) prostoru, nego spolja“, saopštava Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

   

  Najveći problem čestice manje od 2,5 mikrometra

   

  Međutim, u pogledu uticaja na zdravlje, najveći problem poredstavljaju čestice manje od 2,5 mikrometra. One se najduže zadržavaju u vazduhu i najdublje prodiru u disajne organe. Izazivaju različite efekte u zavisnosti od sastava. Sva dosadašnja istraživanja ukazuju da suspendovane čestice značajno deluju na zdravlje, posebno na decu i starije osobe, i da nije utvrđen prag ispod kog se štetni efekti ne javljaju. Hronična izloženost česticama doprinosi povećanju rizika za razvoj respiratornih i kardiovaskularnih bolesti i karcinoma pluća.

   

  Pročitajte još: Priprema se projekat za auto-put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

   

  Inače, u našem regionu se ne obavljaju merenja suspendovanih čestica manjih od 2,5 mikrometra.

   

  „Da bi se dale konkretne preporuke, neophodno bi bilo znati tačne koncentracije zagađujuće materije u realnom vremenu. To se ostvaruje putem automatskih mernih stanica, koje ne postoje u našoj sredini. Metodologija merenja nivoa aerozagađenja je takva da se sprovode kontinuirana 24-časovna, višednevna merenja. Nakon toga se analizira uzorak i početkom narednog meseca imamo rezultate merenja za prethodni mesec. Znači, ne postoje automatske merne stanice koje u realnom vremenu očitavaju koncentracije određenih zagađujućih materija“, zaključuje Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „… kao i u Elemiru“.
   …A, TO MERNO MESTO JE U CENTRU ELEMIRA, DOK SU POTENCIJALNI ZAGAĐIVAČI, „DEGAZOLINAŽA“, „FABRIKA SINTETIČKOG KAUČUKA“, „AMINSKO POSTROJENJE“, SVAKA ČAST, LOCIRANI, PREMA DIJAGRAMU VETROVA, TZV. „RUŽI VETROVA“, SEVEROISTOČNO, NA SAMO KRAJU ELEMIRA,…I…ZAKON JE ISPOŠTOVAN-„MERENJE U ELEMIRU“!!!
   A, TO ŠTO SU REZULTATI UVEK, „SVE JE OK“, NIKOG NE ZABRINJAVA, DOK SE ONI ELEMIRCI, KOJI ŽIVE PORED TIH PETROHEMIJSKIH POSTROJENJA, NE OSEĆAJU BAŠ, „DA SU ZAŠTIĆENI“!!!
   I NIKOG NIJE BRIGA, ŠTO SE NE MERE UGLJOVODONICI, IZ TIH FIRMI, MAKAR DA SE NEKI PUT, KADA VETAR DUNE ODANDE, OSEĆA STIREN, A, UREĐAJ U CENTRU TO NE MERI-MERI SAMO „ČESTICE“, ČAĐ, I JOŠ NEŠTO, SAMO NE ONE IZ TIH FABRIKA!!!
   KAO DA GA NEMA!!!
   BLAGO NAMA!!!
   PREKOR IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo