• EVROPA GUBI NA ZNAČAJU

  Zrenjaninski biskup Laslo Nemet o istorijskom susretu predstavnika dve crkve

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENNJANIN – Biskup Katoličke crkve u Zrenjaninu Laslo Nemet ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je susret pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve Kirila od istorijskog značaja, jer ove dve ličnosti predstavljaju dve najveće hrišćanske zajednice na svetu. Nemet je podsetio da Katolička crkva ima oko 1,3 milijarde vernika, a Ruska pravoslavna crkva 160 miliona.

  Biskup Laslo Nemet
  Biskup Laslo Nemet

  – Međutim, tu se ne radi o brojevima i veličinama, nego o susretu u ekumenskom duhu. Ne radi se ovde o političkom sastanku, nego o brizi za mir u svetu i za progonjene hrišćane na Srednjem istoku, gde godinama traju ratovi. Oni koji najviše trpe zbog ovih ratova su upravo hrišćani, koji su živeli na tom terenu i koji su sistematski ubijani ili masovno proterani iz svojih kuća. Vidimo izbeglice koje prolaze kroz Srbiju, ali ne znamo koliko je tačno hrišćana među njima, jer ih niko ne pita za versku pripadnost, što nije deo procedure oko registracije – naglasio je Nemet.

  Sastanak pape Franje i poglavara Ruske pravoslavne crkve Kirila spreman je gotovo dve godine, prethodilo mu je puno razgovora i na kraju je objavljen zajednički tekst koji su obojica potpisala. Nemet je istakao da nije video srpski prevod tog teksta, ali da on postoji na ruskom, italijanskom i mađarskom jeziku.

  – Ono što je za mene jako važno jeste da su i jedan i drugi bili otvoreni i da je sastanak održan izvan Evrope. Ovo jasno pokazuje da Evropa kao kontinent gubi na značaju. Ona je sada nekako na periferiji događaja i o tome svedoče reči u samom zajedničkom tekstu, gde stoji da su se sastali u Novom svetu, jer je stara Evropa toliko puna plodova verske mržnje, koja je vekovima harala na tom kontinentu. Novi svet pruža nove mogućnosti za dijalog – napomenuo je zrenjaninski biskup.

  Kako je rekao, jako je važno da su se obojica obratila svima u Ukrajini sa pozivom da se prekine rat i da su isto tako oštrim rečima kritikovali međunarodnu zajednicu zbog nedostatka političke volje da se prekine rat u Siriji.

  Nemet je na kraju izrazio očekivanje da će uskoro doći i do susreta pape i patrijarha Srpske pravoslavne crkve pa, kako je rekao, makar to bilo i u Africi.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo