• EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U SUSEDSTVU, A KAKVA JE SITUACIJA KOD NAS

  ZRENJANIN – Na teritoriji Srednjobanatskog okruga nije zabeležen nijedan slučaj malih boginja, kaže za portal zrenjaninski. com dr Radivoj Filipov, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin. – Prema podacima iz 2016. godine, procenat vakcinacije vakcinom MMR bio je 92 odsto, što je dobro, ali za potpunu sigurnost bolje bi bilo da je taj procenat […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U SUSEDSTVU, A KAKVA JE SITUACIJA KOD NAS

  ZRENJANIN – Na teritoriji Srednjobanatskog okruga nije zabeležen nijedan slučaj malih boginja, kaže za portal zrenjaninski. com dr Radivoj Filipov, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

  – Prema podacima iz 2016. godine, procenat vakcinacije vakcinom MMR bio je 92 odsto, što je dobro, ali za potpunu sigurnost bolje bi bilo da je taj procenat 95, pa i iznad toga – ističe dr Filipov. – U okrugu, najmanji obuhvat dece bio je u opštini Žitište. Ovaj procenat vakcinisane dece rezultat je, s jedne strane nestašice vakcina u jednom periodu, a s druge, sad stiže na naplatu delovanje antivakcinalnog lobija, kaže dr Filipov i dodaje da ipak nije kasno ni za tu generaciju da primi vakcinu, odnosno da se revakciniše.

  Roditelji se zasad raspituju i nije im svejedno zbog vesti koje stižu iz susednih država, Rumunije i Mađarske, gde je zabeležena epidemija malih boginja, a u Rumuniji i 17 smrtnih slučajeva – ističe dr Toma Stevanović, pedijatar. – Možemo da budemo relativno mirni, jer nam je imunološki bedem, granična mesta prema ovim dvema državama, u visokom procentu vakcinisan – Subotica, na primer 97,7 procenata. Na nivou cele zemlje u 2016. godini procenat vakcinacije je 84 odsto i to je nešto o čemu valja razmišljati – najviše nevakcinisane dece je u Beogradu, napominje dr Stevanović.

  U Srednjobanatskom okrugu, za razliku od prethodnih godina, vakcina MMR ima dovoljno. Obavezna vakcinacija u našoj zemlji uvedena je 2015. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo