• Dr Nikoleta Kovačev ceo radni vek posvetila najmlađim članovima društva

  Dr Nikoleta Kovačev dobitnica je godišnje nagrade Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. Ovo priznanje svojih kolega ona je zaslužila zbog dugogodišnjeg posvećenog rada u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu.   Savetovalište, koje pokriva teritoriju Srednjobanatskog okruga, osnovano je sa ciljem da prati psihomotorički razvoj dece i utvrdi najčešće poremećaje kod […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dr Nikoleta Kovačev ceo radni vek posvetila najmlađim članovima društva

  Dr Nikoleta Kovačev dobitnica je godišnje nagrade Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva. Ovo priznanje svojih kolega ona je zaslužila zbog dugogodišnjeg posvećenog rada u Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu.

   

  Savetovalište, koje pokriva teritoriju Srednjobanatskog okruga, osnovano je sa ciljem da prati psihomotorički razvoj dece i utvrdi najčešće poremećaje kod dece ranog razvojnog doba, da bi se započela rana stimulacija razvoja.

   

  – U savetovalištu smo radili timski. Imala sam sreću da radim sa divnim saradnicima, psiholozima, logopedima, medicinskim sestrama… Da bismo upotpunili dijagnostiku i pružili najbolju moguću pomoć našim malim pacijentima sarađivali smo sa lekarima iz našeg Doma zdravlja, zrenjaninske Opšte bolnice, novosadskih i beogradskih instituta i klinika – priča za portal zrenjaninski.com dr Nikoleta Kovačev.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vlada Arsić o opasnostima savremenog društva: Predatori su svuda okolo

   

  Ona naglašava da je uvek posmatrala dete u zajednici – u porodici, odnosno školi ili vrtiću. Dodaje da joj je puno značila podrška roditelja koji su bili važni članovi tima.

   

  – Bila je važna njihova participacija, kao i učešće dece u okviru njihovih mogućnosti. U radu sam se pridržavala Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta i vodila računa o njihovom najboljem interesu. Deca su se radovala dolasku u savetovalište. Njihova postignuća i zadovoljstvo roditelja bili su mi najveća satisfakcija u radu – napominje dr Kovačev.

   

  Ova ugledna lekarka dala je veliki doprinos otvaranju Savetovališta za mlade u Zrenjaninu 2003. godine.

   

  – Ovo savetovalište se bavi obrazovanjem mladih iz oblasti reproduktivnog zdravlja. Vaspitanje mladih iz navedenih oblasti je neophodno započeti što ranije, kako bi se kod njih na vreme formirala svest o sopstvenoj odgovornosti za svoje zdravlje. Držala sam brojne edukativne radionice, što je osnovna forma rada savetovališta. U radu su učestvovali i učenici i profesori svih srednjih škola u Zrenjaninu – ističe dr Kovačev.

   

  dr nikoleta kovačev
  Foto: Privatna arhiva

   

  Bila angažovana i u Dečjem stvaralačkom centru „Maštalište“

   

  Dve godine je dr Nikoleta Kovačev radila u Dečjem stvaralačkom centru „Maštalište“, čiji je osnivač i koordinator bila diplomirana psihološkinja Milica Velimirović. U „Maštalištu“ je vodila grupu dece sa posebnim potrebama pod nazivom „Drugačije istovetni“.

   

  – Cilj ovog programa bilo je poštovanje prava dece sa posebnim potrebama i njihovo uključivanje u grupe zdrave dece, kako više ne bi bili osuđeni na izolaciju. Deca koja su bila uključena u grupu imala su umerena i teška fizička i mentalna oštećenja. Naše druženje je toj deci predstavljalo jedinu mogućnost da izađu iz kuće i druže se sa drugom decom, kako sa invaliditetom tako i onom zdravom. Kroz igru smo radili vežbe za stimulaciju fine motorike i pamćenja. Roditelji su aktivno učestvovali u našim radionicama, razmenjujući međusobno iskustva i primajući savete. Pomogla sam da se neka od te dece upišu u vrtić i osnovnu školu, kasnije i srednju, a neki su danas već završili i fakultet – kaže dr Kovačev.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ona je inicirala i otvaranje poludnevnog boravka za decu sa invaliditetom „Alternativa“. Od 1983. godine je aktivistkinja Crvenog krsta Jugoslavije, odnosno Srbije, a 2004. je dobila medalju Crvenog krsta Jugoslavije za dugogodišnji volonterski rad u toj organizaciji, što je i njeno najviše nacionalno priznanje. Iste godine je dobila i Nagradu grada Zrenjanina za dugogodišnji profesionalni i volonterski rad u pedijatriji, a posebno sa decom sa invaliditetom.

   

  Dr Nikoleta Kovačev je sada u penziji i posvećena je porodici.

   

  dr nikoleta kovačev
  Početak rada Savetovališta za mlade

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]