• DEFILE BANATSKIH SPAHIJA

  Slika prikazuje učešće zvaničnika Velikog Bečkereka na čuvenoj Milenijumskoj proslavi

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 21. januara, u 19 sati, biće održano predavanje „Defile banatskih spahija pred carem Franjom Josifom Prvim – od Budimpešte do Velikog Bečkereka“.

  banatske-spahije

  Slika koja prikazuje učešće nekadašnjih zvaničnika Velikog Bečkereka, a današnjeg Zrenjanina na čuvenoj Milenijumskoj proslavi u Budimpešti 1896. godine bila je osnov za diplomski rad Jovane Milovanović, mlade istoričarke umetnosti iz Beograda.

  Ova monumentalna istorijska kompozicija koju je naslikao Vago Pal 1898. godine deo je stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin, a trenutno je publika može videti u Salonu zrenjaninskog muzeja na izložbi „Torontalska županija i njeno nasleđe“ istoričara i arhiviste Filipa Krčmara.

  Uvodničar predavanja će biti Olivera Skoko, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, dok će o slici govoriti Jovana Milovanović koja je septembra prošle godine diplomirala na predmetu Evropska umetnost 19. veka, kod doc. dr Igora Borozana, na Katerdri za umetnost i vizuelnu kulturu novog veka na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

  Jovana Milovanović trenutno je na master studijama na istoj katedri, baveći se upravo Milenijumskom proslavom 1896. godine i njenim odjecima u južnoj Ugarskoj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo