• Danas je Lazareva subota: Vrbica je najlepši praznik uoči Vaskrsa

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Vaskrsenju Lazarevom, u narodu poznat kao Lazareva subota – Vrbica.   Tim povodom, svečana litija u Zrenjaninu polazi danas u 16 časova iz hrama Vavedenja Presvete Bogorodice (Gradnulička crkva). Litija prolazi pored crkve Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva) i centrom grada stiže do Uspenskog hrama […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Lazareva subota: Vrbica je najlepši praznik uoči Vaskrsa

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Vaskrsenju Lazarevom, u narodu poznat kao Lazareva subota – Vrbica.

   

  Tim povodom, svečana litija u Zrenjaninu polazi danas u 16 časova iz hrama Vavedenja Presvete Bogorodice (Gradnulička crkva). Litija prolazi pored crkve Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva) i centrom grada stiže do Uspenskog hrama gde će se služiti večernje bogosluženje.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dr Ladislav Nemet vernicima uputio uskršnju poslanicu: Gladni smo pravednosti

   

  U hrišćanstvu, današnji praznik označava pobedu života nad smrću.

   

  Lazareva subota ili Vrbica slavi se uoči praznika Cveti, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos vaskrsao Lazara, koji je četiri dana bio mrtav. Lazar je potom živeo još 30 godina kao episkop na Kipru.

   

  Vrbica je posvećena uspomeni na vaskrsenje Lazara i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

   

  Na ovaj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti. Tada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Deca se naročito raduju zvončićima koje im roditelji kupuju okačene o srpsku trobojku. Oni i njihovo zveckanje simbolizuju pobedu života nad smrću, kako Lazara, tako i Isusa koji će vaskrsnuti sledeće nedelje – na Uskrs.

   

  Lazareva subota slavi se i kao krsna slava, sa obavezno posnom trpezom.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo