• Danas je crveno slovo u kalendaru: Pravoslavni vernici obeležavaju Aranđelovdan

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 21. novembra, slave veliki praznik – Sabor Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.   Prema Svetom pismu, zbor angela obuhvata devet nebeskih činova, čiji je artistratig Mihailo vojvoda.   PROČITAJTE JOŠ: Imate li spisak želja za Black Friday kupovinu?   Njegovo ime govori da on poseduje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je crveno slovo u kalendaru: Pravoslavni vernici obeležavaju Aranđelovdan

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 21. novembra, slave veliki praznik – Sabor Svetog arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan.

   

  Prema Svetom pismu, zbor angela obuhvata devet nebeskih činova, čiji je artistratig Mihailo vojvoda.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Imate li spisak želja za Black Friday kupovinu?

   

  Njegovo ime govori da on poseduje „neobičnu, besprimernu duhovnu silu“ i na jevrejskom jeziku znači „ko je ravan Bogu“.

   

  Još od ranih hrišćanskih vremena arhangel Mihailo se prikazuje kao vojvoda koji u desnoj ruci drži koplje sa platnenom pantljikom sa crvenim krstom na vrhu, a u levoj palmovu zelenu grančicu.

   

  Arhangel Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv verske jeresi. Poštuje se kao iscelitelj, borac i ratnik, čija se pomoć priziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narodi i zemlje.

   

  On je prvi među arhangelima koji se uvek javljao na mestima na kojima i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

   

  U crkvenom kalendaru Sabor Svetog arhangela Mihaila označen je crvenim slovom. Tog dana treba izbegavati teške poslove u kući i na imanju, posebno na njivi, u baštama i voćnjacima.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Običaj je da se na Aranđelovdan šire dobre misli i pozitivna energija. Takođe, veruje se da na taj dan posebno treba da budete humani i darežljivi. Prema starom verovanju, ako danas pomognete nekome ko je u nevolji, možete očekivati blagost i sveti Arhangel će vam ispuniti želju.

   

  City shop obogatio ponudu: Očaravajući srebrni nakit na dobro poznatom mestu! (Foto)

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo