• „Stop nasilju nad ženama“ nisu samo reči: Meridian fondacija poslala važnu poruku – PODIGNI GARD I ZAŠTITI SE! (VIDEO)

    Stop nasilju nad ženama!   Nasilje nad ženama, kao jedan od gorućih društvenih problema, sve češće je predmet javnog diskursa i tematika o kojoj se redovno piše, čita, razgovara… Ali, ona u centar medijske pažnje dolazi tek onda kada nasilje poprimi ozbiljne posledice ili kada se završi tragičnim epilogom.   Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Stop nasilju nad ženama“ nisu samo reči: Meridian fondacija poslala važnu poruku – PODIGNI GARD I ZAŠTITI SE! (VIDEO)

   

  Stop nasilju nad ženama!

   

  Nasilje nad ženama, kao jedan od gorućih društvenih problema, sve češće je predmet javnog diskursa i tematika o kojoj se redovno piše, čita, razgovara… Ali, ona u centar medijske pažnje dolazi tek onda kada nasilje poprimi ozbiljne posledice ili kada se završi tragičnim epilogom.

   

  Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije potvrdilo je prisustvo nasilja u preko 150 zemalja širom sveta. Pri tome, svaka treća ženska osoba je direktno ili indirektno pretrpela nasilje.

   

  Srbija nema zvaničnu statistiku kada je femicid u pitanju. Međutim, prema podacima kojima raspolaže Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u 2023. godini od posledica nasilja je ubijeno 27 žena, dok je broj zabeleženih slučajeva femicida tokom poslednje dekade premašio broj od 300 žena.

   

  Kada se sagleda situacija u našoj zemlji, stanje je još alarmantnije uzimajući u obzir da se broj krivičnih prijava protiv vinovnika nasilja značajno povećava iz godine u godinu, bez tendencije za smanjenjem i opadanjem. Do sada je tokom ove kalendarske godine zabeleženo 27 slučajeva ubistava, a svaka treća ženska osoba u Srbiji u riziku je da bude izložena psihičkom, fizičkom ili seksualnom obliku nasilju. To je dovoljan pokazatelj o kakvoj se problematici radi.

   

  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se svakog 25. novembra. Ovogodišnje obeležavanje ima poseban značaj za javnost s obzirom na to da je globalna kampanja usmerena na preventivnu zaštitu žena i devojčica od upotrebe bilo kog oblika nasilja. Programom prevencije nasilja teži se promovisanju jednakosti i kreiranju ambijenta u kome svaka žena i devojčica može živeti slobodno, bez straha od nasilja.

   

  Fizičko nasilje, ipak, nije jedini oblik sa kojim se žene tokom svog života susreću. Diskriminacija, agresija i mnogi drugi oblici psihičkog i verbalnog nasilja ponekad znaju da ostave mnogo ozbiljnije posledice i nanesu neizbrisive tragove u životima svih nas.

   

  I pored iznetih podataka, nasilje nad ženama je problem koji zahvata čitavo društvo i za čije prevazilaženje je potrebno uključivanje svakog od nas. Jedino zajedničkim angažovanjem pojedinaca, instititucija i medija možemo stvoriti okruženje u kome nema mesta nasilju.

   

  U cilju podizanja svesti o važnosti prevencije i borbe protiv nasilja, jačanja položaja žena u društvu, kao i pružanja podrške onim licima koji su bili žrtve bilo kog vida nasilja, kompanija Meridian godinama unazad radi na jačanju i osnaživanju, kao i na podsećanju koliko je ova tema važna za čitavo društvo.

   

  Kompanija Meridian više decenija svojim aktivnim angažovanjem želi da skrene pažnju na problem nasilja u društvu i podigne svest čitave zajednice o potrebi zajedničkog delovanja u borbi protiv bilo kog oblika nasilja, najčešće onoga usmerenog prema ženama. Za kompaniju Meridian borba protiv nasilja podrazumeva i pravovremenu reakciju i prijavu nasilnika, kao i podršku svim žrtvama.

   

   

  Za nasilje nema opravdanja!

   

  Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Meridian fondacija podseća javnost da rešavanje ovog kompleksnog problema mora biti od prioritetne važnosti, ne samo u radu državnih organa, nego i u poslovnom okruženju, koje ima nemerljiv doprinos u pružanju i promovisanju pravih kulturnih vrednosti, toleranciji i uzajamnom poštovanju.

   

  Duže od dve decenije, Meridian sopstvenim primerom i modelom poslovanja iskazuje spremnost da se, kao svojevrsni lider društvene odgovornosti u Srbiji, aktivno zauzme za rešavanje mnogih društvenih problema i kroz set svojih CSR akcija ukaže na značaj politike rodne ravnopravnosti, ekonomskog osnaživanja žena i nulte tolerancije svakog segmenta nasilja i diskriminacije.

   

  Žene zaslužuju životno okruženje u kome se osećaju sigurno i bezbedno.

   

  Podigni gard i zaštiti se – prijavi nasilje!

   

  Stop nasilju nad ženama!

   

  Održana Gala donatorska večera za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Nazalost surova istina je da nasilja ima sve vvise sto prema zenama sto prema deci ali sve je i vise ljudi koji reaguju na to ,sto me cini srecnim

   1. po meni su gori oni likovi koji gledaju i ne preduzimaju nista,tj „gledaju svoja posla“pa ja kao slabiji pol bih sigurno reagovala

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo