• Tisa je jedna od najstarijih reka na svetu: Poznata je po jedinstvenom prirodnom fenomenu

  Tisa je najveća pritoka Dunava i međunarodna reka, koja protiče kroz četiri države – Ukrajinu, Rumuniju, Mađarsku i Srbiju, dok se slivna površina prostire i na područje Slovačke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tisa je jedna od najstarijih reka na svetu: Poznata je po jedinstvenom prirodnom fenomenu
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Tisa je ukupne dužine 966 kilometara i tipična je ravničarska reka. Izvire u Karpatima i jedna je od najstarijih reka na svetu.

   

  Tok Tise deli se na tri dela: gornji tok od izvora, gde nastaje spajanjem Bele i Crne Tise, do ušća Samoša, zatim srednji tok, od ušća Samoša do ušća Moriša, kao i donji tok, od ušća Moriša do ušća u Dunav kod Slankamena.

   

  Kroz Srbiju Tisa protiče u dužini od oko 160 kilometara.

   

  Reka Tisa uliva se u Dunav nedaleko od Knićanina, sela na teritoriji grada Zrenjanina, i svojom levom obalom čini zapadnu granicu gradske teritorije u dužini od čak 50 kilometara.

   

  Na ovom delu njenog toka, smeštena u gustoj šumi, postoje dva uređena kupališta s pratećim sadržajima – Babatovo i Žabaljski most.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Jeste li čuli da se na pijaci prodaju i ljuske crnog luka? Tačno je, mi smo se uverili!

   

  Kupalište Babatovo udaljeno je 15 kilometara od Zrenjanina, 4,5 kilometra od Elemira i tri kilometra od Taraša. Osim kupanja, nudi mogućnost bavljenja sportom i rekreacijom.

   

  Tisa je poznata i po jedinstvenom prirodnom fenomenu za koji je zaslužan Tiski cvet, insekt koji tri godine živi u rečnom mulju i provodi samo jedan dan leteći iznad površine ove reke kako bi vodeći ljubav produžio vrstu. Posle ljubavnog leta insekt završava svoj život i pada na površinu reke. Tada Tisa izgleda kao da je prekrivena hiljadama sićušnih, tananih cvetova.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sjajna prilika za velike uštede i ove nedelje u Ogrevu!

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. A potencijali reke Tise izraženi u procentima-0%!!!
   Kao i na ostalim vodotokovima……
   Jer kako se mi odnosimo prema vodama,tako i priroda vraća nama-kroz najprljaviju vodu u našim vodovodim mrežama!!!!

  2. Поштована екипо ,
   погледајте на шта личи језеро у центру Града ! Појавила се подводна трава у језеру код Музичке школе, а тога никада раније није било јер су се редовно хемикалије убацивале у језеро ради бистрења. сада вероватно више хемикалије не додају, што значи да ће ој језера у центру града направити смрдљиву баруштину. Браво за Резервате природе и Водовод који вредно сакупљају капиларне гласове уместо да раде посао за који су плаћени.
   СРАМОТА !!!!!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin