• Zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina u Perlezu utvrđena za kulturno dobro

  Zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina u Perlezu, rešenjem Muzeja nauke i tehnike, utvrđena je za kulturno dobro, saopštio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Stari mašinski mlin, koji je podignut početkom 20. veka, nalazi se u Svetosavskoj ulici, u okviru istorijske celine „Centar Perleza“.   Kako kažu u zrenjaninskom Zavodu, zbirka se sastoji […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina u Perlezu utvrđena za kulturno dobro

  Zbirka valjnih stolica Mašinskog mlina u Perlezu, rešenjem Muzeja nauke i tehnike, utvrđena je za kulturno dobro, saopštio je danas Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Stari mašinski mlin, koji je podignut početkom 20. veka, nalazi se u Svetosavskoj ulici, u okviru istorijske celine „Centar Perleza“.

   

  Kako kažu u zrenjaninskom Zavodu, zbirka se sastoji od pet valjnih stolica nemačkih proizvođača. Oni spadaju u najkvalitetnije proizvođače mašina za mlevenje, korišćenih u mlinovima kapaciteta do deset vagona žita na 24 časa. Jedna firma je osnovana u Drezdena 1873. godine, dok je druga, sa sedištem u Braušvajgu, nastala 1925. godine. Valjne stolice, smeštene u prizemlju zgrade, inače, predstavljaju važan deo procesa proizvodnje. Mlele su pšenicu, kukuruz i raž.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin se prema baštini giganta kakav je bio „Servo Mihalj“ ne odnosi previše pažljivo

   

  „Na osnovu istorijskih podataka, može se zaključiti da je parni mlin podignut u prvoj deceniji 20. veka. Mašine su puštene u rad u drugoj ili trećoj deceniji istog veka. Tokom 1936. godine mlin u Perlezu je bio registrovan kao „Reform“. Nakon nacionalizacije, sprovedene posle Drugog svetskog rata, mlin je postao deo „Žitoprodukta“ koji je danas u stečaju. Iako mlin već nekoliko decenija nije u funkciji, valjne stolice se nalaze u dobrom stanju“, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  valjne stolice
  Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin

   

  Autentično i vredno industrijsko nasleđe

   

  U tekstu autora Rifata Kulenovića, iz Muzeja nauke i tehnike, koji je priredio istoričar umetnosti Bojan Kojičić, navodi se da se da se mlin nalazi u okviru celine „Centar Perleza“, koja je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Vrednost kulturnog nasleđa Perleza čini i njegova industrijska zaostavština. Reč je o autentičnom i vrednom industrijskom nasleđu, ako se uzme u obzir da je u Vojvodini, a u Srbiji pogotovo, preostalo malo mašinskih mlinova, posebno onih sa očuvanim „mašinama“. Naime, mlinovi sličnog kapaciteta koji su u funkciji mogli su se videti i čuti do skoro. Nažalost. poslednjih godina su prava retkost“, piše u tom tekstu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat