• Zasađeno više od 60 sadnica drveća na aerodromu „Ečka“ (Foto)

  Zaposleni na aerodromu „Ečka“, kod Zrenjanina, zainteresovani građani i aktivisti udruženja „Srbija u pokretu“ zasadili su danas, u sklopu kampanje „Potpiši i prodiši“, više od 60 sadnica drveća u krugu ovog letelišta.   Rukovodstvo aerodroma je, nakon organizovane sadnje novog drveća, među kojima su hrastovi, javori, tuje i topole, poručilo da ovim gestom želi da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zasađeno više od 60 sadnica drveća na aerodromu „Ečka“ (Foto)

  Zaposleni na aerodromu „Ečka“, kod Zrenjanina, zainteresovani građani i aktivisti udruženja „Srbija u pokretu“ zasadili su danas, u sklopu kampanje „Potpiši i prodiši“, više od 60 sadnica drveća u krugu ovog letelišta.

   

  Rukovodstvo aerodroma je, nakon organizovane sadnje novog drveća, među kojima su hrastovi, javori, tuje i topole, poručilo da ovim gestom želi da doprinese podizanju svesti o važnosti ekologije među sugrađanima. Ujedno želi i da skrene pažnju na zagađenost vazduha.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Sramota: Udruženju za brigu o životinjama “Beta” ukrali hranu za pse

   

  – Udruženje građana „Srbija u pokretu“ predočilo nam je svoju inicijativu. Mi smo odmah prepoznali mesto našeg aerodroma u ovoj plemenitoj akciji. Kao ključni deo privrede našeg grada, ali i društveno odgovorna kompanija, u najkonkretnijem i najpraktičnijem značenju tog termina, odlučili smo da pomognemo makar na ovaj način. Novi menadžment aerodroma „Ečka“ brine za naše okruženje. Između ostalog i predano održavajući aerodromski kompleks izuzetnog prirodnog okruženja. Nadamo se da će i druge kompanije i radne organizacije uraditi ono što smo mi ovde danas. Jer, svako drvo nam može pomoći u borbi za čist vazduh – kazao je ovom prilikom direktor aerodroma „Ečka“ Pavle Marković.

   

  sadnice na aerodromu ečka

   

  Nataša Danilović: Svi smo na istom zadatku

   

  Predstavnica udruženja „Srbija u pokretu“ Nataša Danilović zahvalila se kolektivu aerodroma „Ečka“ i poručila da smo svi na istom zadatku. Kao građani, živa bića i na kraju oni nakon kojih nešto treba i da ostane.

   

  – Zagađenost vazduha nije novost, ali poslednjih nekoliko godina vazduh koji udišemo ima i boju i miris. Zbog čega u poslednje vreme konstantno beležimo visok nivo zagađenosti? U Srbiji se koriste različite vrste energenata. Najopasnija vrsta je sirovi lignit bez tehničke obrade. Lignit bez tehničke obrade ima najmanju toplotnu moć, a najviše zagađuje vazduh jer sadrži preko 50 odsto vlage i 15 odsto pepela. Prelazak na tehnički obrađen lignit bi po sezoni koštao samo 2,5 odsto više, ali bi zdravlje stanovništva bilo pod mnogo manjim rizikom, s obzirom na to da zagađenje vazduha, čiji je sirovi lignit samo jedan od uzroka, izaziva respiratorne, kardiovaskularne bolesti i bolesti nervnog sistema – objasnila je Danilović.

   

  sadnice na aerodromu ečka

   

  Pokrenuta kampanja „Potpiši prodiši“

   

  Udruženje „Srbija u pokretu“ je zbog ovoga pokrenulo kampanju „Potpiši prodiši“. Tom kampanjom se traži zabrana prodaje sirovog lignita i prelazak na kvalitetnije vrste energenata. Jedan od glavnih ciljeva kampanje je pokretanje narodne inicijative i prikupljanje 30.000 potpisa građana, uživo, kako bi se predlog zakona direktno uručio Narodnoj skupštini Republike Srbije. Simbol inicijative biće zeleni baloni, koje će osobe, kod kojih se inicijativa može potpisati, nositi sa sobom uz liste, kako se ne bi pravile gužve ispred štandova.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu održaće se tokom marta širom Srbije. To ćemo činiti uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera koje je propisao Krizni štab. Stručni tim naše inicijative čine profesor sa Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jovović i profesorka sa Univerziteta u Sidneju Sandra Popović Cowan – naglasila je Danilović.

   

  sadnice na aerodromu ečka

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat