• UDRUŽENJE „PETROVČANI“ ODRŽALO REDOVNU SKUPŠTINU

  ELEMIR – U Elemiru je održana sedma redovna Skupština Udruženja „Petrovčani“ iz Novog Sada, koje neguje zavičajne veze i tradiciju stanovništva poreklom sa područja opštine Bosanski Petrovac. Na sednici, kojom je rukovodio predsednik Udruženja „Petrovčani“ Mirko Majstorović, usvojeni su izveštaji o radu u proteklih godinu dana i predstavljeni planovi za naredni period, kao i pripreme […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  UDRUŽENJE „PETROVČANI“ ODRŽALO REDOVNU SKUPŠTINU

  ELEMIR – U Elemiru je održana sedma redovna Skupština Udruženja „Petrovčani“ iz Novog Sada, koje neguje zavičajne veze i tradiciju stanovništva poreklom sa područja opštine Bosanski Petrovac.

  Skupština Udruženja "Petrovčani"
  Skupština Udruženja „Petrovčani“

  Na sednici, kojom je rukovodio predsednik Udruženja „Petrovčani“ Mirko Majstorović, usvojeni su izveštaji o radu u proteklih godinu dana i predstavljeni planovi za naredni period, kao i pripreme za 7. Sabor Petrovčana u Master centru u Novom Sadu, 28. oktobra.

  Među prioritetnim ciljevima za naredni period navedeno je pružanje pomoći građanima poreklom iz Bosanskog Petrovca, u rešavanju imovinsko – pravne problematike, nagrađivanje najuspešnijih studenata iz petrovačke opštine i jačanje teritorijalne mreže i organizovanje skupova Petrovčana i njihovih potomaka iz Čelareva, Elemira, Nakova i drugih mesta u kojima su naseljeni.

  Na skupštini je jednoglasno prihvaćen predlog da se Pero Erić izabere za potpredsednika Udruženja „Petrovčani“, a potvrđena je i odluka o pristupanju Savezu krajiških udruženja.

  Poseban deo Skupštine odnosio se na značajan poduhvat Udruženja „Petrovčani“ – fototipsko izdanje knjige Petra Rađenovića iz 1925. godine „Sela parohije Krnjeuša, Bjelajsko polje i Bravsko“, koja govori o geografskim osobenostima Petrovačkog kraja, poreklu i brojnosti stanovništva u prvoj četvrtini dvadesetog veka, običajima, jeziku, nošnji, načinu života… Knjigu, i rad na njoj, predstavili su Bogdan Šekarić, viši kustos i rukovodilac etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, i Jovo Babić, profesor u penziji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat