• Tri kompanije razmatraju mogućnost izgradnje termoelektrane u Melencima

  Specijalnu bolnicu „Rusanda“ u Melencima u petak, 2. avgusta, posetiće delegacija Pokrajine i Grada Zrenjanina, kao i tri kompanije. Na dnevnom redu je predlog važnog projekta.   „Tema sastanka, kojem će pored predstavnika Pokrajine i Grada Zrenjanina, prisustvovati i predstavnici kompanije „Gaspromnjeft“, izraelske kompanije „Ormat“ i češke kompanije „Čez“, jeste sagledavanje tehničkih i finansijskih mogućnosti […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tri kompanije razmatraju mogućnost izgradnje termoelektrane u Melencima

  Specijalnu bolnicu „Rusanda“ u Melencima u petak, 2. avgusta, posetiće delegacija Pokrajine i Grada Zrenjanina, kao i tri kompanije. Na dnevnom redu je predlog važnog projekta.

   

  „Tema sastanka, kojem će pored predstavnika Pokrajine i Grada Zrenjanina, prisustvovati i predstavnici kompanije „Gaspromnjeft“, izraelske kompanije „Ormat“ i češke kompanije „Čez“, jeste sagledavanje tehničkih i finansijskih mogućnosti potencijalne izgradnje termoelektrane. Sve to na osnovu potencijala geotermalnih izvora u regionu Banje „Rusanda“, navodi se u saopštenju ove melenačke ustanove.

   

  Pročitajte još: Nemački turoperatori fascinirani potencijalima Banje „Rusanda“

   

  Eventualna realizacija ovog velikog projekta, dodaje se u saopštenju, imala bi veliki uticaj na zaštitu životne sredine. Doprinela bi poboljšanju uslova održivog razvoja biljnog i životinjskog sveta u zaštićenom području Parka prirode. Kako se navodi, v.d. direktora Banje „Rusanda“ dr Zorica Ćulibrk inicijator je i organizator ovog sastanka.

   

  „Izgradnjom termoelektrane stvaraju se uslovi za širu turističko – zdravstvenu ponudu usluga, kao što su hoteli, bazeni, sportski centar… Oni bi bili u funkciji tokom cele godine. Stvorili bi se i uslovi za revitalizaciju Melenaca, pre svega stvaranjem čvrstih temelja za proizvodnju hrane u staklenicima i plastenicima, te zapošljavanjem stanovništva. Ostvarila bi se i racionalizacija energenata i povećanje energetske efikasnosti, korišćenjem otpadne tople vode u svrhu grejanja, bez štetnih posledica po životnu sredinu“, zaključuje se u saopštenju.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. https://sr.wikipedia.org/sr-el/Geotermalni_izvor_energije
   https://sr.wikipedia.org/sr-el/Geotermalna_energija

   Nedostaci: „Problem kod korištenja je ispuštanje materijala i gasova iz dubine zemlje koji mogu biti štetni kada izađu na površinu. Najopasniji je vodonik sulfid koji je vrlo korozivan i vrlo ga je teško pravilno odložiti. Statistike pokazuju da dolazi do povećane pojava potresa u regijama gde se iskorištava geotermalna energija.“

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat