• TORĐANSKI DANI KULTURE

  TORDA – Tradicionalna manifestacija „Torđanski dani kulture“, koja već deceniju i po svake zime zaokupi gotovo celo selo, ove godine je počela 22. januara, kada se, inače, obeležava Dan mađarske kulture u spomen 22. januara 1823. godine, jer je Ferenc Kolčei tog dana završio pisanje mađarske himne. Ovaj dan se po odluci Nacionalnog saveta Mađara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  TORDA – Tradicionalna manifestacija „Torđanski dani kulture“, koja već deceniju i po svake zime zaokupi gotovo celo selo, ove godine je počela 22. januara, kada se, inače, obeležava Dan mađarske kulture u spomen 22. januara 1823. godine, jer je Ferenc Kolčei tog dana završio pisanje mađarske himne. Ovaj dan se po odluci Nacionalnog saveta Mađara svečano obeležava i u Vojvodini.

  torda

  Svečanom otvaranju „Torđanskih dana kulture“ prisustvovali su brojni gosti, predstavnici političkog života, konzulata Mađarske iz Subotice, bratskih gradova iz Mađarske i Rumunije, bratskih naselja iz Vojvodine, opštine Žitište i okolnih mesta. Prisutne je pozdravio Janoš Dobai, predsednik Saveta Mesne zajednice, Zoran Kasalović, predsednik Skupštine opštine Žitište, a manifestaciju je proglasio otvorenom Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

  Uoči svečanog programa otvorena je izložba slika nastalih na prošlogodišnjoj umetničkoj koloniji „Mala pruga“, a zatim su u programu nastupili gosti iz bratskih naselja Balašća (odakle su kao iznenađenje nastupile veoma atraktivne trbušne plesačice), Ujsenteš (Dumbravica), Pačira, zatim učenici osnovne škole iz Torde i članovi KUD-a.

  torda

  Tokom naredna  dva meseca svakog vikenda će se održavati zanimljivi programi, gostovaće pozorište „Madač“ iz Zrenjanina, pozorišta iz Novog Sada i Subotice, gosti iz Mađarske će se još jednom predstaviti, a na kraju manifestacije, sredinom marta, po 12. put će ogranizovati zajedničko veče tri naselja po imenu Torda: domaćini, Bihartorde iz Mađarske i Aranjoštorde iz Rumunije. Osim ovog, održaće se književne večeri, stručna predavanja, a sudeći prema posećenosti ovih raznoraznih programa ranijih godina, „Torđanski dani kulture“ u zimskom periodu pružaju dobru zabavu ne samo za meštane, već i žitelje okolnih naseljenih mesta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat