• Strane investitore zanimaju geotermalni izvori u blizini banjskog kompleksa

  Važan sastanak održan je danas u Banji „Rusanda“ u Melencima. Teme razgovora bili su geotermalni izvori u blizini banjskog kompleksa, odnosno njihovo istraživanje i mogućnosti eksploatacije.   – Znamo da je Vojvodina bogata geotermalnim izvorima, a to je slučaj i u „Rusandi“. Izraelska kompanija „Ormat“ zainteresovana je za izgradnju termoelektrane na ovom području. Naravno, sve […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Strane investitore zanimaju geotermalni izvori u blizini banjskog kompleksa

  Važan sastanak održan je danas u Banji „Rusanda“ u Melencima. Teme razgovora bili su geotermalni izvori u blizini banjskog kompleksa, odnosno njihovo istraživanje i mogućnosti eksploatacije.

   

  – Znamo da je Vojvodina bogata geotermalnim izvorima, a to je slučaj i u „Rusandi“. Izraelska kompanija „Ormat“ zainteresovana je za izgradnju termoelektrane na ovom području. Naravno, sve u skladu sa ekološkim standardima i uz zaštitu životne sredine. Ovo je veliki potencijal za razvoj kako Banje „Rusanda“ tako i Melenaca, lokalne  samouprave i regiona u celini – ističe v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ dr Zorica Ćulibrk.

   

  Pročitajte još: Švajcarci dali najbolje ocene Zrenjaninu po pitanju kvaliteta e-uprave

   

  Skupu su prisustvovali pomoćnik pokrajinskog sekretara za investicije i energetiku Rudolf  Tot, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, predstavnik kompanije „Ormat“ Inon Ramon, predstavnik  kompanije „Gaspromnjeft“ Milan Popović i predstavnik češke kompanije „Čez“ Ljubin Popovski.

   

  – Češka kompanija bi bila otkupljivač struje i bila bi garant ove dugoročne investicije. „Rusanda“ je u ovom slučaju bila inicijator sastanka, jer se uskoro završava plan detaljne regulacije banje, kojim je predviđena izgradnja hotela, sportskog centra, inoviranje blokova, a da sve to može da funkcioniše neophodna je energija. Zbog toga je stvaranje pravnih uslova za nova ulaganja, pa i u energetske izvore, bilo neophodno – ističe Ćulibrk, najavljujući potpisivanje pisma o namerama kao gotovo izvesno.

   

  geotermalni izvori

   

  Veliki iskorak u razvoju

   

  Pomoćnik pokrajinskog sekretara za investicije i energetiku Rudolf Tot je obećao podršku u realizaciji zamisli o iskorišćavanju geotermalnih potencijala „Rusande“.

   

  – U Vojvodini se mnogo radi na iskorišćavanju geotermalnih izvora. Nedavno je potpisan protokol sa Francuzima, a mnogo se čini na realizaciji ovakvih projekata – istakao je Tot.

   

  U ime lokalne samouprave, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić izrazio je nadu u realizaciju ovog projekta.

   

  – Investitor je poznat, to je firma koja je gradila naš Aviv Park i sa kojom imamo pozitivna iskustva. A postrojenje koje bi se ovde gradilo, sa iskorišćavanjem takozvane zelene energije, bilo bi veliki iskorak u razvoju, sa idejama za osnivanje spa centra, akva parka, sa grejanjem i banje i sela, što bi bio prvi takav slučaj u ruralnom području – istakao je Radišić.

   

  Najviše zanimanja privukao je stav predstavnika izraelske kompanije „Ormat“ Inon Ramon.

   

  – Razgovori su protekli u veoma prijateljskom tonu. Detalje o samom projektu veoma je nezahvalno otkrivati, jer tek predstoje razmene ugovora o poverljivosti, studije i drugi tehnički protokoli. Nadam se da će se to sve brzo ostvariti u što kraćem vremenskom roku, zajedničkim snagama. Najpre je važno ispitati sve izvore, njihov kapacitet i iskoristivost, kao i količinu energije koju daju – naglasio je Ramon, podsećajući da se geotermalni izvori sve više koriste i u svetu.

   

  – Mi nećemo biti većinski investitor, ali ćemo pomoći u njegovom nalaženju. Oduševljeni smo, inače, potencijalima koji postoje na ovim prostorima – zaključio je Ramon, koji je deo kompanije koja se uključila i u projekat prečišćavanja zrenjaninske vode u izgrađenom postrojenju koje bi uskoro trebalo da proradi u stopostotnom kapacitetu.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat