• Stepen šumovitosti u Novoj Crnji, Sečnju i Žitištu ispod jedan odsto

  U čak 14 opština AP Vojvodine stepen šumovitosti je ispod jedan odsto, a od toga tri se nalaze na području Srednjobanatskog okruga. U pitanju su opštine Nova Crnja, Sečanj i Žitište.   Ovo su poražavajući podaci koje je objavila Državna revizorska institucija (DRI), u izveštaju pod nazivom „Pošumljavanje u Republici Srbiji“.   PROČITAJTE JOŠ: Mladi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stepen šumovitosti u Novoj Crnji, Sečnju i Žitištu ispod jedan odsto

  U čak 14 opština AP Vojvodine stepen šumovitosti je ispod jedan odsto, a od toga tri se nalaze na području Srednjobanatskog okruga. U pitanju su opštine Nova Crnja, Sečanj i Žitište.

   

  Ovo su poražavajući podaci koje je objavila Državna revizorska institucija (DRI), u izveštaju pod nazivom „Pošumljavanje u Republici Srbiji“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Mladi inicirali novu akciju: Posađeno 200 sadnica topole na obodu sela

   

  Podatke je preneo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, povodom Međunarodnog dana šuma, koji se obeležava 21. marta.

   

  Iako se Zrenjanin ne nalazi na ovoj neslavnoj listi, činjenica je da je i pošumljenost njegove teritorije daleko ispod zadovoljavajućeg minimuma.

   

  Prema izveštaju „Pošumljavanje u Republici Srbiji“, stepen šumovitosti u Srbiji je 29,1 odsto. Prema postavljenim ciljevima u Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine, optimalna šumovitost trebalo bi da bude 41,4 odsto.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Predrag Kostin je autor neverovatnih fotografija prirode i divljih životinja

   

  Vojvodina predstavlja područje sa najnižim stepenom šumovitosti u Srbiji i Evropi, sa ispod sedam odsto površine pod šumama. Pošumljenost u Vojvodini je neravnomerno raspoređena i to uglavnom u zaštićenim prirodnim dobrima duž priobalja ravničarskih reka Dunava, Save, Tise i Tamiša, kao i na područjima Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara“, Subotičke peščare i Vršačke planine.

   

  Da bi se dostigla optimalna šumovitost, predviđena Prostornim planom AP Vojvodine, šumovitost bi trebalo značajno uvećati.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prema izveštaju DRI, u Vojvodini poseban problem predstavlja pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište. Proširenje građevinskog reona na račun šumskog zemljišta je izraženo u blizini većih gradova, kao što su Novi Sad, Sremska Mitrovica i Pančevo.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin