• Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“ ovih dana kao pustinja

  Manjak padavina ovog proleća izmenio je i izgled Specijalnog rezervata prirode „Okanj bara“ kod Elemira, koji je ovih dana potpuno bezvodan.   To je zaista neuobičajeno za ovo doba godine i retko se događa. Oskudica vode uticala je i na biljni i životinjski svet. To se vidi iz uporednih fotografija terena Okanja iz 2012. i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“ ovih dana kao pustinja

  Manjak padavina ovog proleća izmenio je i izgled Specijalnog rezervata prirode „Okanj bara“ kod Elemira, koji je ovih dana potpuno bezvodan.

   

  To je zaista neuobičajeno za ovo doba godine i retko se događa. Oskudica vode uticala je i na biljni i životinjski svet. To se vidi iz uporednih fotografija terena Okanja iz 2012. i 2013. godine i onih načinjenih juče.

   

  Podsetimo, Okanj bara, zatim bare Crvenka i Čikoš, delovi atara sela Elemir, Taraš, Kumane i Melenci, u maju 2013. godine proglašeni su zaštićenim područjem od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije, kao Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“.

   

  okanj bara
  Okanj bara u maju 2013. godine

   

  Očuvanje jedinstvenog panonskog eko-sistema, tipičnog za zaslanjene muljevite bare sa očuvanim biljnim vrstama i životinjskim svetom, bio je ključni cilj odluke Vlade Srbije o proglašenju „Okanja“ za specijalni rezervat.

   

  Dugogodišnjim istraživanjima i analizama utvrđeno je da na području Okanja egzistira čak 39 tipova staništa. Nije neobično, jer se rezervat prostire na ukupnoj površini od 5.480 hektara i veći je od rezervata Carska bara, kod Belog Blata, za oko hiljadu hektara.

   

  Pročitajte još: Ptice padaju pred snopovima trske, prozvana firma iz Belog Blata

   

  U režimu stroge, prvostepene zaštite, samo je Okanj bara na severnom obodu Elemira, odnosno površina od 166 hektara.

   

  U rezervatu se mogu naći biljne vrste kao što su panonski zvezdan, slatinska palamida, švarcenbergova bokvica, vranjemil, bezbridnjača, žutenica… Među životinjskim vrstama su vilin konjic, tvrdokrilci, više vrsta vodozemaca i gmizavaca, strogo zaštićene vrste sisara, tekunica, hrčak, slepi miševi… Kada Okanj obiluje vodom, tu se mogu videti rode, velike mešovite kolonije čaplji, pa patke kašikare, njorke…

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „Specijalni rezervat prirode „Okanj bara“ ovih dana kao pustinja“
   NA ŽALOST, TAKO TO PRIRODA REGULIŠE, …UZ MALU „POMOĆ“ NAS, NAJČEŠĆE NEUSPEŠNU I NE PO NAŠOJ ŽELJI!
   ŽIVIMO SA NJOM I POMOZIMO JOJ, DA NAS NE KAŽNJAVA!
   POZDRAV IZ ELEMIRA!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat