• „Slatine srednjeg Banata“ u režimu zaštite: Još jedan prirodni dragulj u našem regionu

  Još jedan prirodni dragulj u srednjem Banatu trebalo bi uskoro da bude proglašen za predeo izuzetnih odlika i da se nađe u režimu zaštite, a njime će upravljati Ustanova „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Slatine srednjeg Banata“ u režimu zaštite: Još jedan prirodni dragulj u našem regionu
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Naime, kako bi se obezbedilo trajno očuvanje i održivo korišćenje prirodnih vrednosti na prostoru slatinsko-stepskog mozaika ovog dela Vojvodine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je predložio da se Predeo izuzetnih odlika „Slatine srednjeg Banata“ stavi pod zaštitu kao zaštićeno područje druge kategorije. U prethodna 22 dana bio je omogućen javni uvid u nacrt pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti ovog područja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Royal Balm kreme su pravo kraljevstvo za kožu: Ovo su njihove prednosti!

   

  „Slatine srednjeg Banata“ nalaze se u Severnobanatskom i Srednjobanatskom okrugu i prostiru se duž Tise i Kikindskog kanala, između Iđoša, Sajana, Bočara, Novog Miloševa i Melenaca. Na tom području utvrđuju se režimi zaštite drugog i trećeg stepena.

   

  Njegova specifičnost ogleda se u veličini i očuvanosti preostalih fragmenata iskonskih slatinsko-stepskih staništa, naročito u složenosti i raznovrsnosti oblika slatinskog mikroreljefa. Tu se nalaze najveće očuvane kontinuirane celine sa iskonskim primarnim slatinama u Vojvodini, razvijene duž starih meandara reka Tise, Galacke, Moriša i Zlatice.

   

  „U paleomeandrima ovih reka, a naročito u široj okolini Bočara i Novog Miloševa, smeštene su zajednice slanih visokih sitišta i močvara džombara. Strogo zaštićene, a ujedno i međunarodno zaštićene vrste, malena strižibuba i panonski endemski skakavac, predstavljaju temeljnu vrednost faune insekata na prostoru prirodnog dobra“, navodi se u nacrtu odluke.

   

  Imaju veliku ulogu tokom migracija ptica

   

  Na teritoriji prirodnog dobra zabeleženo je i stanište u Srbiji retke, ranjive i strogo zaštićene vrste podunavskog mrmoljka. Ovo područje veoma je značajno za očuvanje nekih od najugroženijih predstavnika ornitofaune na nacionalnom nivou, gde spadaju siva vetruška, modrovrana, sivi svračak, modrovoljka, obična muljača i velika carska šljuka.

   

  Takođe, „Slatine srednjeg Banata“ imaju veliku ulogu tokom migracija ptica kao njihovo usputno hranilište i odmaralište. Temeljnu vrednost faune sisara predstavljaju stabilne i velike populacije tekunice.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Bogat i raznovrstan živi svet i očuvan predeo opstali su zahvaljujući, pre svega, tradicionalnim načinima korišćenja resursa, posebno u travnim i močvarnim područjima, među kojima najznačajniju ulogu imaju ispaša i košenje.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat