• SA SPISKA KULTURNIH DOBARA BRIŠE SE KIŠOVA VETRENJAČA

  MELENCI – U ovogodišnjem planu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina je i da se sa spiska kulturnih dobara izbriše Kišova vetrenjača u Melencima.     Ova vetrenjača neće više biti kulturno dobro jer fizički ne postoji već više od tri decenije. Na mestu gde se nalazila lepa vetrenjača, na periferiji sela, ostala je samo humka, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  SA SPISKA KULTURNIH DOBARA BRIŠE SE KIŠOVA VETRENJAČA

  MELENCI – U ovogodišnjem planu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina je i da se sa spiska kulturnih dobara izbriše Kišova vetrenjača u Melencima.

   

  vetrenjaca-u-melencima
  Jedina preostala vetrenjača u Melencima

   

  Ova vetrenjača neće više biti kulturno dobro jer fizički ne postoji već više od tri decenije. Na mestu gde se nalazila lepa vetrenjača, na periferiji sela, ostala je samo humka, da svedoči kako je nekad bilo.

   

  Sudbina ove vetrenjače ne razlikuje se mnogo od sudbine mnogih mlinova na vetar u Vojvodini. Zapuštene, ruinirane, devastirane…

   

  Kišova vetrenjača iz Melenaca, koja je zaštićena 1962. godine, prodata je 1968. godine Etnografskom muzeju u Beogradu „za potrebe izgradnje etno parka u Beogradu, pod Avalom“. Naravno, etno park nikad nije sagrađen, a vetrenjača je ostala da postoji samo u papirima.

   

  Ovu vetrenjaču ne treba brkati sa prvom sagrađenom na ovim prostorima, onom u Elemiru, koju je 1792. godine sagradio vlastelin Agošton Kiš. Vlastelin je, kažu priče, lečeći se u Holandiji, video kako oni melju žito uz pomoć vetra i poželeo nešto takvo i u Banatu. Doveo je holandske majstore koji su za pola godine napravili čudo neviđeno usred Elemira. Ni ova vetrenjača više ne postoji.

   

  Ostale su nam sada dve – Bošnjakova u Melencima, na putu prema Bašaidu, i ona u Belom Blatu, u krugu trskare. Za tu u Belom Blatu je pokrenuta procedura za zaštitu pre možda i desetak godina, ali rešenje još nije doneto. Nalazi se u krugu privatnog preduzeća, bez ikakvog sadržaja.

   

  A od osаm vetrenjаčа, koliko ih je bilo u Melencimа, ostаlа je sаčuvаnа sаmo jednа, koja je od 1991. godine pod zaštitom države. Bošnjakova vetrenjača danas predstavlja jedan od izuzetno vrednih simbola srednjeg Banata.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat