• Rešenjem Uprave za veterinu odjavljen ptičiji grip u Čenti

  Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavila je da je odjavljen ptičiji grip na području Čente. To znači da u Srednjobanatskom okrugu u ovom trenutku nema područja zaraženog avijarnom influencom.   Pojava ptičijeg gripa je registrovana sredinom maja na jednom privatnom gazdinstvu u Pionirskoj ulici u Čenti. Nadležnoj veterinarskoj inspekciji u Zrenjaninu je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rešenjem Uprave za veterinu odjavljen ptičiji grip u Čenti

  Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavila je da je odjavljen ptičiji grip na području Čente. To znači da u Srednjobanatskom okrugu u ovom trenutku nema područja zaraženog avijarnom influencom.

   

  Pojava ptičijeg gripa je registrovana sredinom maja na jednom privatnom gazdinstvu u Pionirskoj ulici u Čenti. Nadležnoj veterinarskoj inspekciji u Zrenjaninu je prijavljena pojava kliničkih simptoma i uginuća kod domaće živine. Nakon uzimanja uzoraka i njihove analize utvrđeno je prisustvo visokopatogenog genoma virusa avijarne influence.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Usled nepovoljne meteorološke i hidrološke situacije došlo do uginuća ribe

   

  Zbog toga je rešenjem Uprave za veterinu, od 18. maja, područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta proglašeno zaraženim. Istim rešenjem je područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta u Pionirskoj ulici u Čenti proglašeno ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod domaće živine, izazvane visoko patogenim sojem virusa H5N1. Područje koje je proglašeno ugroženim obuhvatalo je Farkaždin, Perlez i Knićanin, na teritoriji grada Zrenjanina, zatim Opovo, Barandu i Sakule, u opštini Opovo, kao i Dunavac u opštini Palilula, na području grada Beograda.

   

  Prema našim saznanjima, ovo rešenje je ukinuto 21. juna, čime je i odjavljen ptičji grip na području Čente.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Uprava za veterinu je prethodno, 28. februara, donela rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj. Ovo rešenje je ukinuto 30. marta.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat