• Prošle su skoro dve godine od peticije, a Kumane i dalje nema vrtić

  Za mesec dana navršiće se tačno dve godine od kada su meštani Kumana podneli peticiju opštinskom rukovodstvu, tražeći da se u ovom selu na području opštine Novi Bečej otvori vrtić. Istina, ovde se odvija predškolski program, ali u prostorijama osnovne škole, koje po površini ne zadovoljavaju potrebe dece i zaposlenih.   Inicijativu o izgradnji posebnog […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prošle su skoro dve godine od peticije, a Kumane i dalje nema vrtić

  Za mesec dana navršiće se tačno dve godine od kada su meštani Kumana podneli peticiju opštinskom rukovodstvu, tražeći da se u ovom selu na području opštine Novi Bečej otvori vrtić. Istina, ovde se odvija predškolski program, ali u prostorijama osnovne škole, koje po površini ne zadovoljavaju potrebe dece i zaposlenih.

   

  Inicijativu o izgradnji posebnog prostora za vrtić, u kom bi bile i jaslena i vrtićka grupa, kao i predškolci, pre dve godine je pokrenula Kumančanka Biljana Stojanov. Nju su podržali i ostali meštani, stavljajući potpis na peticiju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Na zaštićenom području postavljeno deset kućica za šumske sove

   

  – Tada je bilo 150 potpisnika, roditelja dece različitog uzrasta. Smatramo da selo zaslužuje da ima vrtić koji bi bio u zasebnoj zgradi, sa adekvatnim uslovima za rad. Tvrdili smo da ima dece i da će ih biti i više, što se i dogodilo. Opština u svom vlasništvu ima zgradu, koja je za rušenje, ali bi na njenom mestu mogao da nikne novi objekat. I, evo, prošle su dve godine, a mi se nismo pomakli od početka – kaže za portal zrenjaninski.com Biljana Stojanov.

   

  Ona napominje da u selu sada već postoje tri grupe u vrtiću. One rade smenski – jedne nedelje jedna grupa je prepodne, a sledeće je ta grupa popodne.

   

  – Svaka čast vaspitačicama i osoblju, kako uopšte uspevaju da organizuju rad sa tolikom decom u nedovoljnom prostoru. Zamislite kad se ujutru skida pedesetoro dece u isto vreme. Tamo gde bi trebalo jedno dete da sedne da se preobuje, napravljeno je da ih sedne četvoro. Ne mogu da razumem koliko dece treba da bude i šta da se desi da bi se potrebe sela uvažile – kaže Stojanov.

   

  Odgovor stigao, a u njemu ništa ne piše

   

  Peticija je poslata na nekoliko adresa a, prema rečima naše sagovornice, odgovor je stigao od predsednika opštine, i to tek nakon žalbe nadležnom ministarstvu.

   

  – Odgovor je stigao, a u njemu ništa ne piše. Jednom rečju, Kumane ni posle dve godine nema vrtić sa celodnevnim boravkom, a mi u selu tvrdimo da potreba postoji – dodaje Stojanov.

   

  Iako podaci sa poslednjeg popisa stanovništva još nisu do kraja objavljeni, u Kumanu se može primetiti da dece iz godine u godinu ima sve više.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Golim okom se vidi da dece ima više, što je dobro. Ali, Kumane bi trebalo da ima sve ono što neka druga sela imaju. Na primer, u selu trenutno radi jedna doktorka, specijalista opšte medicine, koja je u penziji. Nekad su bila dva lekara i noćno dežurstvo. Mi smo srećni što imamo i ovu doktorku, ali ona radi jedne nedelje prepodne, druge popodne. Znači, pola dana smo bez lekara, samo sa medicinskom sestrom. Dečiji stomatolog, ali i zubar za odrasle, dolaze jedanput nedeljno. Kada smo intervenisali zbog toga, u opštini nam je rečeno da dom zdravlja više nije u njihovoj nadležnosti. Kome da se obraćamo? Kumane je lepo selo, koje se ne prazni kao neka druga, i zaista bi bila šteta da ne bude još poželjnije mesto za život. Ali, zašto bi neko sa decom došao da živi u Kumanu, ako nema vrtić u kom bi mališani mogli da borave – pita se Biljana Stojanov.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat