• Propala investicija: Umesto kupača, u melenačkim bazenima – korov

  Mnogi se ne sećaju da je u Melencima još pre 18 godina započeta izgradnja tri bazena. U tim bazenima danas, umesto da su puni vode i da se u njima nalaze kupači, rastu drveće i korov.   – Mi smo kao jedno od najvećih sela u Banatu još 2004. godine započeli projekat izgradnje tri otvorena […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Propala investicija: Umesto kupača, u melenačkim bazenima – korov

  Mnogi se ne sećaju da je u Melencima još pre 18 godina započeta izgradnja tri bazena. U tim bazenima danas, umesto da su puni vode i da se u njima nalaze kupači, rastu drveće i korov.

   

  – Mi smo kao jedno od najvećih sela u Banatu još 2004. godine započeli projekat izgradnje tri otvorena bazena u kompleksu Banje „Rusanda“. Jedan je trebalo da bude olimpijski, jedan za neplivače, a jedan za bebe – kaže za portal zrenjaninski.com Branislav Mijatov, nekadašnji član uprave Mesne zajednice Melenci i bivši direktor seoskog komunalnog preduzeća „Melkom“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ana Brnabić: „Metito“ će u narednih 25 godina upravljati postrojenjem

   

  Pronađena je lokacija i kompletirana tehnička dokumentacija. Urađeni su zemljani radovi, iskopan je bunar koji bi služio za punjenje bazena, a struja je rešena posebnim trafoom. I, što je najvažnije, nabavljena je oprema.

   

  – Kupljeno je skoro 90 odsto opreme za montažne bazene koji bi, da su završeni, bili prvi takve vrste u Srbiji. Mesna zajednica je vodila radove i pregovore, oprema je stigla iz Italije i ostalo je da se odrade još neke stvari, to jest da se obezbede filteri i tehnologija za preradu vode. Već smo kontaktirali profesora Kukočku, koji je rešio prečišćavanje vode na eko-česmi u selu. I onda je sve stalo. „Melkom“ je rasformiran, u selu je na vlast došla druga politička grupacija, selu su uzete nadležnosti i pare, i do dan danas od bazena ništa. Kad smo mi počinjali sa izgradnjom i praktično unapređivanjem „Rusande“, počinjao je i Morahalom, u Mađarskoj. Mislim da svi znaju gde je danas Morahalom, a gde „Rusanda“ – ističe Mijatov.

   

  bazen u melencima

   

  Jednako odgovorni svi u lancu upravljanja

   

  Ne želeći da upire prstom ni u koga, Mijatov naglašava da su jednako odgovorni svi u lancu upravljanja.

   

  – Najsavremenija oprema za to vreme, koja je kupljena od jedne italijanske firme, stoji negde zaboravljena, a dogodine joj ističe garancija. Melenci su pre više od decenije mogli imati tri bazena, a o podizanju kvaliteta turističke ponude Banje „Rusanda“ pa i Zrenjanina da ne govorim – naglašava Mijatov.

   

  Melenačke bazene danas, zapuštene i devastirane, više niko ne spominje. Kao što ne spominje ni projekat Terra Panonica. Ovaj projekat, koji je 2013. uradio Grad Zrenjanin, NALED je svrstao u osam najboljih projekata javno- privatnog partnerstva te godine u Srbiji. I te godine Zrenjanin je razvijao turističku ponudu Banje „Rusanda“. Osim velnes centra, ponudu bi zaokružio i kompleks bazena.

   

  Tadašnji pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić je izjavio da su radovi na velikom i srednjem bazenu započeti, dok se na izgradnju malog bazena još čeka.

   

  – Kompleks bazena na otvorenom svrstao bi Banju „Rusanda“ u red ekskluzivnijih banjskih destinacija kako za domaće tako i za strane turiste. Takođe, ova investicija značajno će uticati i na kvalitet života lokalne zajednice, jer će im omogućiti pristupačnu i atraktivnu turističku destinaciju u kojoj odmor može provesti cela porodica – rekao je tada Radišić.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Osam godina kasnije, ni projekta, ni javno-privatnog partnerstva, u bazenima raste šuma, a Melenčani se kupaju na divljim plažama.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

   1. Tako je, zaseo u MZ i ništa ne radi. Nego zna li se ko je osim bivše direktorke Zorice Ćulibrk odgovoran za dug od 210 miliona dinara u Banji Rusandi? Muk tišina?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat