• Prelep mural osvanuo na dvorišnom zidu porodične kuće u Belom Blatu

  I u ruralnim sredinama postoji značajan umetnički potencijal. On, međutim, ponekad ne dolazi do izražaja zbog prioriteta meštana sela, koji ne nalaze dovoljno slobodnog vremena za umetničko iskazivanje.   Ipak, pronađe se vremena i za umetnost, te lokalci neretko iskažu svoja umeća. Da li su to dubrez, izrada različitih suvenira, heklanje, vezovi, pletenje korpi, trskarstvo, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prelep mural osvanuo na dvorišnom zidu porodične kuće u Belom Blatu

  I u ruralnim sredinama postoji značajan umetnički potencijal. On, međutim, ponekad ne dolazi do izražaja zbog prioriteta meštana sela, koji ne nalaze dovoljno slobodnog vremena za umetničko iskazivanje.

   

  Ipak, pronađe se vremena i za umetnost, te lokalci neretko iskažu svoja umeća. Da li su to dubrez, izrada različitih suvenira, heklanje, vezovi, pletenje korpi, trskarstvo, crtanje, muzika, uređenje životne sredine, šta god, ali u svim tim aktivnostima ima itekako umetničkog izražavanja.

   

  Pročitajte još: Otkazana Regata „Vode Vojvodine“, tradicionalna plovidba iduće godine

   

  Ovih dana je u Belom Blatu, tačnije u produžetku porodične kuće, čiji je vlasnik Andraš Sabo, takođe umetnik – duborezac, prava crtačka fešta. Njegov prijatelj iz Lukinog Sela Ištvan Juhas, vrsni crtač na različitim podlogama, radi neverovatan zidni mural. Sadržajno, teme korespondiraju sa realnim životima domicilnog stanovništva ovog neverovatnog sela. Ribarstvo, trskarstvo, gastronomija, igre i običaji istaknuti su na slikovit i umetnički interesantan način.

   

  mural u belom blatu
  Foto: Milan Nedeljkov

   

  Gledajući s puta ovaj mural, imate utisak kao da ste u kaleidoskopu. Boje, lica, teme i sami prateći elementi kao da postaju jedna neprekinuta priča o životu ove neobične zajednice.

   

  Pored već prepoznatljivog beloblatskog drvoreda i ostalih idiličnih seoskih slika, ovaj „umetnički zid“ sigurno će privući pažnju budućih posetilaca sela i upotpuniće, sadržajno i vizuelno, beloblatsku priču.

   

  Tekst i foto: Milan Nedeljkov

   

  mural u belom blatu
  Foto: Milan Nedeljkov

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana