• Predstavljen projekat prekogranične saradnje za revitalizaciju Begeja

  Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorili su danas konferenciju na kojoj je predstavljen projekat „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“. Ovom događaju prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.   Ovaj strateški projekat, vredan 13,85 miliona evra, od čega je donacija EU 11,77 miliona […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predstavljen projekat prekogranične saradnje za revitalizaciju Begeja

  Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorili su danas konferenciju na kojoj je predstavljen projekat „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“. Ovom događaju prisustvovao je i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

   

  Ovaj strateški projekat, vredan 13,85 miliona evra, od čega je donacija EU 11,77 miliona evra, finansira se iz Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom.

   

  Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je da je razvoj prekogranične saradnje važan segment politike Pokrajinske vlade, jer su prekogranični projekti značajan instrument kojim se doprinosi ostvarenju ubrzanog privrednog razvoja AP Vojvodine, što je prioritetni cilj Pokrajinske vlade.

   

  – Činjenica je da će, po završetku ovog projekta, vodotok Begeja, posle više od 60 godina, ponovo biti plovan i da ćemo imati rekonstruisane prevodnice u Srpskom Itebeju i Kleku, pristanište i sidrište u Zrenjaninu, kao i biciklističku stazu u dužini od 40 kilometara od Zrenjanina do granice sa Rumunijom. To je od izuzetnog značaja za uspostavljanje i razvoj održivog prekograničnog transporta vodenim putem i, najzad, za razvoj turizma, pre svega onog nautičkog za koji Vojvodina ima izuzetne preduslove, ali i drugih komplementarnih privrednih grana – izjavio je Milićević.

   

  On je istakao da je Pokrajinska vlada u poslednje dve godine obezbedila sredstva za realizaciju 21 projekta prekogranične saradnje, u ukupnoj vrednosti od 45 miliona evra, te da će u narednom periodu raditi na tome da broj projekata finansiranih iz evropskih fondova bude veći, što je značajno, kako je naglasio, za građane Srbije i lokalne samouprave u kojima se projekti realizuju.

   

  Ministarka Jadranka Joksimović je izjavila da ovakvi projekti, finansirani bespovratnim sredstvima EU, doprinose održivom razvoju i tome da svaki građanin u Srbiji oseti napredak u kvalitetu života, što je pravi način za razumevanje zašto je Srbija u procesu evropskih integracija. Ona je dodala da u svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji postoje neiskorišćeni potencijali, koje treba prepoznati i definisati u projekte za koje se mogu obezbediti sredstva iz fondova Evropske unije.

   

  – Sa Rumunijom od 2014. do 2020. godine imamo čak 88 miliona evra bespovratno, za projekte u pograničnim oblastima. Projekat ponovnog osposobljavanja Begeja da bude deo potencijala za održivi razvoj ovog dela Vojvodine jedan je od dva strateška projekta. Verujemo da će Begej u naredne četiri godine ponovo biti plovan, i da će po ekološki prihvatljivim standardima biti transportna reka koja daje mogućnost povezivanja ljudi i za razvoj održivog eko-turizma i otvaranje novih radnih mesta – izjavila je Jadranka Joksimović.

   

  Na ovom projektu revitalizacije Begeja, reke koja izvire u Rumuniji a uliva se u Tisu kod Titela, učestvuju, kao partneri, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“, Županijski savet rumunskog Timiša i Administracija rečnog basena Banat iz Rumunije.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Eh, taj truli Zapad! Opet hoće da nam pokloni novce i to bespovratno. Nešto nisam primetio braću Ruse da tako nešto rade u zemlji Srbiji. Uglavnom je to EU, tj truli Zapad i naši neprijatelji.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat