• Potonuo brod kod Stajićeva: Napuštena plovila veliki problem na rekama

  Udruženje profesionalnih lađara Srbije nedavno je obavestilo javnost da je na devetom kilometru reke Begej, kod brodogradilišta „Bomeks“, u blizini prevodnice Stajićevo, u zoni plovnog puta, potonuo brod.   Mesto potonuća nije obeleženo i nije izdato saopštenje brodarstvu o opasnosti za plovidbu. Brod je bio bez posade i bez nadzora, saopštilo je Udruženje profesionalnih lađara […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Potonuo brod kod Stajićeva: Napuštena plovila veliki problem na rekama

  Udruženje profesionalnih lađara Srbije nedavno je obavestilo javnost da je na devetom kilometru reke Begej, kod brodogradilišta „Bomeks“, u blizini prevodnice Stajićevo, u zoni plovnog puta, potonuo brod.

   

  Mesto potonuća nije obeleženo i nije izdato saopštenje brodarstvu o opasnosti za plovidbu. Brod je bio bez posade i bez nadzora, saopštilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije.

   

  Ovo nije usamljen slučaj. Lađari smatraju da će problem sa napuštenim plovnim objektima biti sve veći, bez obzira na jasnu zakonsku regulativu.

   

  – Već godinama stoji potopljena talpa u centru Stajićeva. Da li su u pitanju nerešeni imovinski odnosi, naslednici koji postoje ili ne postoje, tek ova talpa je primer kako se ruži reka i kako se ugrožava životna sredina – kaže za portal zrenjaninski.com kapetan Nikola Spajić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nova turistička signalizacija postavljena na četiri lokacije (Foto)

   

  Kad plovi svojim brodićem, Spajić od Begeja do Tise vidi potopljene ili napuštene čamce, koji ne samo što ruže reku i obalu, nego predstavljaju potencijalnu opasnost na plovnom putu.

   

  – Hvalimo se da smo najveće vodeno čvorište, i to je istina. Begej, kanalska mreža, Tisa, Tamiš, mnogo vode, a sve manje ljudskih resursa koji bi o njima trebalo da vode računa – ističe Spajić.

   

  Ukoliko su napuštena plovila privezana za obalu onda je za njih nadležan onaj ko je vlasnik obale, saznajemo u Lučkoj kapetaniji Titel, koja je nadležna za područnu jedinicu opština Titel, Žabalj, Zrenjanin i Žitište.

   

  „Ali, napuštena, ili pogrešno ili nepropisno privezana plovila, nisu pogrešno parkiran automobil, pa da dođe pauk i odnese ga. Nijedna opština nema službu za uklanjanje takvih plovila“, rekli su nam u Lučkoj kapetaniji.

   

  Udruženje profesionalnih lađara Srbije: Nekontrolisana plovidba svega i svačega

   

  Svako plovilo trebalo bi da bude registrovano, a po registraciji bi onda moglo da se utvrdi ko je njegov vlasnik i pozvati ga na neku vrstu odgovornosti. Ipak, na vodama ima mnogo plovila koja nisu registrovana, što onda prelazi u nadležnost rečne policije. I kada nadležni organi utvrde da plovilo ili plovni objekat ne ispunjava propisane uslove, pojavljuje se problem njegovog uklanjanja.

   

  U Zrenjaninu je postojao takav problem sa splavom u centru grada. I kada je izdato rešenje, nije postojala mehanizacija koja bi ga uklonila, pa je sve trajalo jako dugo.

   

  – Srbija se suočava sa velikim nedostatkom ljudstva u nadležnim inspekcijama i lučkim kapetanijama, pa se problemi sa napuštenim plovilima rešavaju uglavnom tek po prijavi građana ili lokalne samouprave – izjavio je za portal zrenjaninski.com Branislav Vajda, iz Udruženja profesionalnih lađara.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Lađari tvrde da je Srbija postala lider po broju potonulih objekata u Evropi.

   

  „Pored napuštenih objekata, u teritorijalnim vodama Srbije se pojavljuje trend nekontrolisane plovidbe svega i svačega. Plove brodovi bez ikakvih obeležja, bez transpondera, bez radio uređaja, često bez plovidbene dozvole i bez adekvatne posade, ne poštujući propisani režim i normu plovidbe“, napominju u Udruženju profesionalnih lađara Srbije.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat