• Poljoprivrednici se protive otvaranju rudnika gline na plodnim oranicama

  Grupa poljoprivrednika iz Novog Bečeja protivi se nameri „Nexe grupe“, koja je vlasnik novobečejske Industrije građevinske keramike „Polet“, da otvori rudnik gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase.   Oni upozoravaju da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“. Kažu i da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Poljoprivrednici se protive otvaranju rudnika gline na plodnim oranicama

  Grupa poljoprivrednika iz Novog Bečeja protivi se nameri „Nexe grupe“, koja je vlasnik novobečejske Industrije građevinske keramike „Polet“, da otvori rudnik gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase.

   

  Oni upozoravaju da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“. Kažu i da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje. To će, kako objašnjavaju, dovesti do još lošijih privrednih i socijalno – demografskih okolnosti u ovoj lokalnoj samoupravi.

   

  Kako su objasnili, kopanjem gline spustiće se nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine. Tim povodom, u sredu je održan i protest koji su organizovali Udruženje poljoprivrednika „Srednja strana“ i ekološko udruženje „Sivi ždral“.

   

  – Razlog našeg okupljanja je namera kompanije „Polet“ da otvori rudnik gline, to jest kop na prvoj klasi zemljišta. Banat je poznat po zemljištu lošijeg kvaliteta, tako da svakako imamo manjak prvoklasnih oranica. Većina nas živi od poljoprivrede i borimo se da prva klasa ostane našoj deci, naravno, u poljoprivredne svrhe – kazao je poljoprivrednik Nikola Dujin.

   

  Naglasio je da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da sarađuju sa „Nexe grupom“. Moguće rešenje, dodao je on, bilo bi da se uzme zemlja lošije klase, ili da se prilikom kopanja spuste za etažu niže. To bi, međutim, fabrici povećalo troškove, pa ona nema takav interes.

   

  polet rudnik gline

   

  Zašto „Polet“ za eksploataciju ne uzme druge parcele?

   

  Mirjana Nićin iz Udruženja poljoprivrednika „Srednja strana“ takođe je istakla da poljoprivrednici žele da ovaj problem reše kompromisom. Ona je upitala zašto „Polet“ za eksploataciju ne uzme parcele četvrte i pete klase, koje su nešto dalje od fabrike.

   

  – U slučaju da „Polet“ dobije dozvolu da kopa novi kop, njive će biti uništene. U blizini mesta gde su ranije kopali prinosi su manji, a žito ostaje patuljasto. Nakon rekultivacije eksploatisanog zemljišta na nekad najplodnijim njivama ostaju samo voda i trska. Nažalost, to je ostalo od prvoklasne banatske zemlje. Sada se može desiti da se potpuno poremeti vodni režim, da se zemljište rasuši i da se na njemu više ne može raditi – kazala je Mirjana Nićin.

   

  Na samo nekoliko desetina metara od planiranog kopa nalazi se Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“. Glinokop bi, ukazali su nezadovoljni poljoprivrednici, doveo do njegovog potpunog uništenja. Zbog toga bi mogli stići višemilionski penali opštini, pokrajini i republici.

   

  Po informacijama novobečejskih poljoprivrednika, kompanija još uvek nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje. Takođe, prema njihovim saznanjima, na teren će izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.

   

  Maksimović: Opština nema veze s ovim slučajem

   

  Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović izjavio je da lokalna samouprava ni na koji način nije uključena u ova dešavanja.

   

  – Niko nas ništa nije ni pitao, niti smo mi donosili bilo kakve odluke. To zemljište je vlasništvo „Poleta“ i Opština Novi Bečej nema nikakve veze sa tim, jer to i nije naša nadležnost – istakao je Maksimović, uz napomenu da „Nexe grupa“, u dva pogona „Poleta“, zapošljava između 450 i 500 radnika.

   

  polet rudnik gline

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat