• PODRŽIMO IH: Aktivisti udruženja „Zelene šape“ pošumljavaju Potamišje

  Udruženje ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“ organizovaće u subotu, 22. februara, u Tomaševcu, novu akciju pošumljavanja Potamišja. Akcija počinje u 10 časova.   Sadnice će se saditi u delu Potamišja gde su se vratili dabrovi. Osim što će sprovesti akciju pošumljavanja, aktivisti će i čistiti obalu reke Tamiš.   „Zahvaljujući dragim prijateljima iz Lions […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PODRŽIMO IH: Aktivisti udruženja „Zelene šape“ pošumljavaju Potamišje

  Udruženje ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“ organizovaće u subotu, 22. februara, u Tomaševcu, novu akciju pošumljavanja Potamišja. Akcija počinje u 10 časova.

   

  Sadnice će se saditi u delu Potamišja gde su se vratili dabrovi. Osim što će sprovesti akciju pošumljavanja, aktivisti će i čistiti obalu reke Tamiš.

   

  „Zahvaljujući dragim prijateljima iz Lions kluba Petrovgrad obezbeđeno je 50 sadnica topole, dok je ACT fondacija obezbedila 30 sadnica duda, a posadićemo ih zajedničkim snagama. Naravno, tu je uvek i grupa pecaroša koja se takođe bori sa nama da očuvamo ovaj mali raj na zemlji“, kažu u udruženju „Zelene šape“.

   

  zelene šape organizuju akciju pošumljavanja potamišja

   

  Banat najmanje pošumljen region u Srbiji

   

  Ovdašnji ljubitelji životinja i prirode podsećaju da se Srbija smatra srednje šumovitom zemljom. Od ukupne površine teritorije, 29,1 odsto nalazi se pod šumom – u Vojvodini 7,1 odsto, a u središnjoj Srbiji 37,6 odsto. Najveći problem je u Banatu, jer je ovde pošumljeno nešto više od jednog procenta teritorije. Banat ne samo da je najmanje pošumljen region u Vojvodini, već i u celoj Srbiji.

   

  „Akcija pošumljavanja organizuje se već sedam godina u ovom delu Banata, uz obalu reke Tamiš. Do sada je posađeno više od 500 sadnica vrbe i topole. Nažalost, neke sadnice se ne prime. Neke se jednostavno osuše, dok je stradalo i nekoliko većih stabala kojima su se dabrovi počastili. Bez obzira na tu činjenicu, mi smo uporni. Kad god se ukaže prilika posadimo po koje drvo“, kažu aktivisti udruženja „Zelene šape“.

   

  Pročitajte još: POSETIOCI U ČUDU: Na manifestaciji u Belom Blatu i kobasice od ribe!

   

  Uz drveće raznih generacija doselile su se i mnogobrojne ptice, popot vodomara, divljih pataka, ptica grabljivica i ostalih vrsta koje takođe uživaju ovde u raskošnom zelenilu. Postavljene su i kante za odlaganje smeća, klupa, česma, a ideja je da se ceo potez pretvori u mali raj na zemlji za ljubitelje prirode.

   

  „Pomozite nam da pomognemo prirodi da se oporavi. Priključite nam se u subotu i pomozite da posadimo još 80 novih sadnica“, pozivaju aktivisti pomenutog udruženja.

   

  Svi koji su zainteresovani da učestvuju u akciji mogu pisati u INBOX.

   

  zelene šape organizuju akciju pošumljavanja potamišja

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin