• Počela druga faza rekonstrukcije Bibićeve kuće u Melencima

  Početkom ovog meseca počela je realizacija druge faze rekonstrukcije Bibićeve kuće u Melencima, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Druga faza obuhvata obnovu dvorišnih fasada, krovne konstrukcije dvorišnog krila i celokupne stolarske, kao i molersko-farbarske i bravarske radove.   Početkom oktobra prošle godine započeti su konzervatorsko – restauratorski radovi na Bibićevoj kući i prva […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Počela druga faza rekonstrukcije Bibićeve kuće u Melencima

  Početkom ovog meseca počela je realizacija druge faze rekonstrukcije Bibićeve kuće u Melencima, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Druga faza obuhvata obnovu dvorišnih fasada, krovne konstrukcije dvorišnog krila i celokupne stolarske, kao i molersko-farbarske i bravarske radove.

   

  Početkom oktobra prošle godine započeti su konzervatorsko – restauratorski radovi na Bibićevoj kući i prva faza radova je završena u decembru. U prvoj fazi sanirana je krovna konstrukcija glavnog krila i postavlјen je novi krovni pokrivač. Takođe, uređena je i fasada, i to prema autentičnom izgledu ovog objekta.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Uređenje kanalske mreže na nekoliko lokacija u regionu

   

  Bibićeva kuća je dugi niz godina bila u veoma lošem stanju. Zbog oštećenja krovnog pokrivača, odnosno starog biber crepa, kao i prokišnjavanja, došlo je do trulјenja krovne građe, deformacije oblika krova, pojave pukotina i propadanja konstrukcije objekta. Na krovu su bila primetna oštećenja zbog kojih su se pojavile deformacije tavanske konstrukcije. Usled sleganja zidova, nastale su i znatne pukotine na zidovima. Zbog svega toga pretila je opasnost od urušavanja ovog vrednog spomenika kulture – ističe arhitekta konzervator Spomenka Urošević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

   

  Bibićeva kuća kao objekat kulture

   

  Ovaj Zavod je izradio konzervatorsko-restauratorski projekat sanacije i adaptacije Bibićeve kuće u Melencima još 2009. godine, kada je objekat bio pod prethodnom zaštitom. Nakon što je kuća utvrđena za kulturno dobro 2018. godine i učestvovanja na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, projekat je dobio sredstva za realizaciju prve faze radova.

   

  Po završetku druge faze, uslediće i treća, kojom će biti obuhvaćeni radovi u enterijeru. Nakon obnove, predviđeno je pretvaranje Bibićeve kuće u objekat kulture, sa spomen sobom plemićke porodice Bibić i značajnih istorijskih ličnosti Melenaca.

   

  Bibićeva kuća je pоdignuta 1896. gоdinе u stilu аkаdеmizmа sа еlеmеntimа nеоrеnеsаnsе. Prеdstаvlја primеr bоgаtiје grаđаnskе kućе pоdignutе krајеm 19. vеkа u Меlеncimа.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat