• Otkriven niz propusta u radu Centra za socijalni rad Novi Bečej

  Državna revizorska institucija (DRI) kontrolisala je rad Centra za socijalni rad Novi Bečej i tom prilikom pronašla dosta propusta, saznaje portal zrenjaninski.com.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Otkriven niz propusta u radu Centra za socijalni rad Novi Bečej
  Foto: Pixabay

   

  DRI je naložila Centru za socijalni rad Novi Bečej da ispravi utvrđene nepravilnosti. Neke od njih su mogle da budu ispravljene brzo, a za neke će biti potrebno vreme.

   

  Neravnomerna raspodela predmeta, izostanak stručnog usavršavanja, nekontrolisanje procedura i rokova, rad bez licenci, samo su neke od nepravilnosti koje je revizor ustanovio.

   

  Jedna od većih nepravilnosti u poslovanju je da u Centru nisu propisane procedure i kriterijumi za raspodelu predmeta stručnim radnicima, kako bi bila obezbeđena njihova ravnomerna opterećenost.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Predstavlja li budući solarni park opasnost po ugrožene i zaštićene vrste ptica?

   

  Plan stručnog usavršavanja radi održavanja i unapređenja profesionalnih kapaciteta i kvaliteta stručnog rada na nivou Centra za socijalni rad Novi Bečej, u periodu na koji se revizija odnosi, nije donet, već su planovi donošeni za pojedine zaposlene. Programima rada i izveštajima o radu Centra navedeno je da postoji potreba za stručnim usavršavanjem pravnika, supervizora, voditelja slučaja kao i potrebama za obukama iz oblasti porodično-pravne zaštite.

   

  U reviziji je utvrđeno da se, osim programa „Postupanje centra za socijalni rad u organizovanju pomoći podrške porodici u slučajevima postojanja rizika od izmeštanja dece“, koji je pohađao jedan zaposleni, stručni radnici nisu usavršavali u skladu sa iskazanim potrebama Centra. Centar je donosio planove stručnog usavršavanja za pojedine stručne radnike, čija se sadržina ponavljala iz godine u godinu, ali se stručni radnici nisu usavršavali u skladu sa donetim planom. Takođe je utvrđeno da za pojedine stručne radnike nije donet plan stručnog usavršavanja, niti su se usavršavali.

   

  U reviziji je utvrđeno da Centar ima zaposlenog supervizora koji istovremeno obavlja i poslove voditelja slučaja. Imajući u vidu ulogu supervizora – direktora, utvrđeno je da on u 2020. i 2021. godini nije sačinjavao godišnje izveštaje o radu voditelja slučaja čiji se rad supervizira, niti je obavljao kontrolu ažurnosti postupanja, odnosno kontrolu poštovanja propisanih rokova i procedura. Od kraja 2022. godine supervizor sačinjava izveštaje i supervizira voditelje slučaja, ali se supervizija u velikoj meri odvija administrativno.

   

  U reviziji je utvrđeno i da je Centar za socijalni rad Novi Bečej skoro dve godine radio bez psihologa, kao i da pravnik nema licencu za obavljanje ovih poslova, da poslove obavljaju bez postavljenog mentora, što za posledicu može imati nepravilnu primenu standarda stručnog rada.

   

  Takođe je utvrđeno da ni supervizor ni direktor nisu u 2020. i 2021. godini sproveli kontrolu ažurnosti postupanja, odnosno kontrolu poštovanja propisanih rokova i procedura. Od kraja 2022. godine supervizor sačinjava izveštaje i supervizira voditelje slučaja, ali se supervizija u velikoj meri odvija administrativno.

   

  Da problemi postoje, u svom izveštaju priznaje i Centar za socijalni rad, ali navodi da smanjeni broj radnika otežava obavljanje svakodnevnih poslova i dovodi do preopterećenja radnika, što se odražava na stručno, blagovremeno, efikasno i ekonomično obavljanje poslova javnih ovlašćenja u skladu sa zakonom, normativima i standardima.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Analizirajući podatke o zaposlenim stručnim radnicima i ispunjavanju kriterijuma i standarda za pružanje usluga u oblasti socijalne zaštite, revizor je utvrdio da od ukupno sedam zaposlenih, koji su na dan 18. jul 2023. godine raspoređeni za obavljanje poslova na radnim mestima za koje se kao poseban uslov zahteva licenca za obavljanje poslova, tri stručna radnika nisu imala navedenu licencu, odnosno 42,8 odsto.

   

  Neke od utvrđenih nepravilnosti Centar je otklonio u realnom vremenu, dok će neke otklanjati u narednom periodu. Državna revizorska institucija je najavila da će pratiti primenu naloženih mera.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Rezultati rada su viđeni kaji su kao posledicu imali smrtni slučaj (ne sarađujući da smeste dete privremeni sneštqj nego da ga preuzme žena koja je radila kao pratilac. Moglo je i to dobro završiti ali nije. Posledica: smrtni slučaj, hraniteljka u pritvoru, psihički uništena a zapravo nerad centra.
   Paradoks: centar tuži hraniteljku

  2. Hraniteljka je žena koja je to dete zaista negovala, pružala mu svu pažnju i ljubav . Desio se smrtni slučaj. Verujte da je njoj najteže.
   To mogu da potvrde svi koji su putovali sa njima, svi koji su je viđali sa detetom.
   Ne zaboravimo da se ta deca oduzimaju od roditelja koji nisu u mogućnosti da se brinu o njima ili su i sami za zbrinjavanje. Treba sagledati sve.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat