• Neophodno ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima

  Ženska parlamentarna mreža Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine organizovala je u Žitištu okrugli sto posvećen ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim područjima.   Ovo je drugi u nizu planiranih okruglih stolova koje Ženska parlamentarna mreža organizuje u sedam vojvođanskih opština, u saradnji sa lokalnim samoupravama. Cilj je da se lokalnim samoupravama pruži institicionalna podrška u pogledu unapređenja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Neophodno ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima

  Ženska parlamentarna mreža Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine organizovala je u Žitištu okrugli sto posvećen ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim područjima.

   

  Ovo je drugi u nizu planiranih okruglih stolova koje Ženska parlamentarna mreža organizuje u sedam vojvođanskih opština, u saradnji sa lokalnim samoupravama. Cilj je da se lokalnim samoupravama pruži institicionalna podrška u pogledu unapređenja položaja žena, kao i promocija politike rodne ravnopravnosti.

   

  Ispred Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, prisutnima se obratila Svetlana Babić. Ona je naglasila da se samo putem zajedničkog rada i međusobne saradnje može značajno unaprediti položaj žena u našem društvu. Babić je ukazala da je neophodno da svi koji su na pozicijama donosilaca odluka sarađuju i zajednički rade na pružanju podrške. Bez te podrške, kako je kazala, nije moguće raditi na unapređenju i promociji politike rodne ravnopravnosti niti graditi ravnopravno društvo.

   

  Pročitajte još: Dr Uroš Bačić trenutno jedini lekar specijalista u sali za kateterizaciju

   

  Na sastanku je rečeno da je opština Žitište pravi primer dobre prakse u pogledu sprovođenja politike rodne ravnopravnosti i ekonomskog osnaživanja žena. Naime, od 2016. godine, odlukom lokalnog parlamenta, opština u svom budžetu opredeljuje značajna sredstva za programe ekonomskog osnaživanja žena.

   

   

  Opština Žitište izdvaja dva miliona za programe ekonomskog osnaživanja žena na lokalu

   

  Snežana Vučurević, predsednica Komisije za ekonomsko osnaživanje žena opštine Žitište, kaže da je iznos od dva miliona dinara, koliko opština godišnje izdvaja za finansiranje programa ekonomskog osnaživanja žena na lokalu, prioritetna mera koja je dala izuzetne rezultate u pogledu podizanja kvaliteta života žena.

   

  – Za nas kao jednu malu opštinu to su zaista velika sredstva. Mnogo veće i finansijski jače opštine ne izdvajaju toliko novca za ove namene. Međutim, benifiti koje imamo u pogledu podrške ženskom preduzetništvu su nemerljivi. Broj žena koje konkurišu za sredstva je iz godine u godinu sve veći. Podrška koju one dobijaju, u smislu da mogu da ostvare ekonomsku samostalnost i da unaprede svoj rad, izuzetno je važna. Posebno kada imamo u vidu da smo mi jedna mala opština gde pretežno dominira poljoprivreda. A svi mi dobro znamo da nema jakog sela bez jake žene – poručila je Snežana Vučurević.

   

  Pročitajte još: Merenja pokazuju da je najbučnije u blizini dečijeg vrtića!

   

  Dragana Petković, predsednica Skupštine opštine Žitište, naglasila je da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta rada lokalnog parlamenta. Ona je istakla da postoji dobra saradnja i koordinacija među odbornicama i odbornicima kada su u pitanju odluke iz ove oblasti. Dodala je da postoji i međusobna saradnja među mehanizmima za ostvarivanje rodne ravnopravnosti.

   

  Svoj rad, iskustva i primere dobre prakse u saradnji i podršci ekonomskom osnaživanju žena predstavile su i Dragana Stević, koordinatorka Ženske odborničke mreže Stara Pazova, i Danica Stričević, koordinatorka Ženske odborničke mreže Nova Crnja. Podršku okruglom stolu dala je i pokrajinska poslanica Mirjana Radojević.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat