• Na imanju u Farkaždinu nađeno više od 150 životinja u zapuštenom stanju

  Poslednji veliki slučaj hordašenja u našoj zemlji, koji je šokirao volontere i ljubitelje životinja, otkriven je u Farkaždinu, selu na području grada Zrenjanina. Za one koji ne znaju, termin hordašenje ili kompulsivno gomilanje odnosi se na sakupljanje stvari ili životinja do te mere kada ono postaje preterano ili patološko. U slučaju životinja, ono prerasta u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na imanju u Farkaždinu nađeno više od 150 životinja u zapuštenom stanju

  Poslednji veliki slučaj hordašenja u našoj zemlji, koji je šokirao volontere i ljubitelje životinja, otkriven je u Farkaždinu, selu na području grada Zrenjanina. Za one koji ne znaju, termin hordašenje ili kompulsivno gomilanje odnosi se na sakupljanje stvari ili životinja do te mere kada ono postaje preterano ili patološko. U slučaju životinja, ono prerasta u jedan oblik zlostavljanja.

   

  – Na salašu u Farkaždinu, čija je vlasnica jedna starija žena, otkriveno je više od 150 životinja, koje su boravile u izuzetno lošim uslovima. Ta žena je svojevremeno došla iz Švajcarske, kupila imanje u ovom selu i u početku spasavala napuštene životinje. Međutim, vremenom je ljubav prerasla u hordašenje – priča za portal zrenjaninski.com Aleksandra Radojčić, volonterka Udruženja ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Udomi, ne kupuj: Raja već dugo čeka dobre ljude koji će ga usrećiti

   

  Ona navodi da su životinje živele u krajnje nehumanim uslovima i da se u boksu nalazilo i po deset pasa. Nisu bili vakcinisani, imali su buve, a veliki broj njih ima ozbiljan stepen kožnog oboljenja. Najveći broj nije ni sterilisan, niti kastriran, te su se međusobno razmnožavali.

   

  U akciju spasavanja uključeno puno ljudi

   

  Na ovom imanju je pronađen i veliki broj mačaka, tri konja, dve svinje i jedno magare, takođe u lošem zdravstvenom stanju.

   

  – Od početka je u akciju spasavanja životinja uključeno puno ljudi iz svih krajeva Srbije. Ima ih iz Zrenjanina, Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša… Svi zajedno učestvujemo u zbrinjavanju ovih životinja. Do sada je u akciji „krpeljiva bajka“, kako je mi interno zovemo, spaseno 137 pasa i mačaka, kao i konji, svinje i magare. Međutim, na imanju je, u veoma nehumanim i nezdravim uslovima, ostalo još pasa, koji se danonoćno bore za život. Psi su anemični, u lošoj kondiciji, imaju kožno oboljenje. Poslednjih nekoliko izvučenih u hitnoj akciji bilo je pozitivno na štenećak – navodi Radojčić i dodaje da je o ovom slučaju obaveštena i veterinarska inspekcija.

   

  Trenutno veterinari dolaze na imanje da im na licu mesta daju prvu pomoć u vidu vitamina, antibiotika i infuzija, kako bi preživeli.

   

   

  Hordašenje je čest problem u Srbiji

   

  Ona navodi da su konji prebačeni u jedini registrovani azil za te životinje „Staro brdo“ u Lapovu, gde se nalaze na oporavku. I svinje su našle dom na jednom imanju nadomak Pančeva. A magare je svoj mir našlo u Bačkom zoo vrtu u Kovilju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Udomi, ne kupuj: Duška je dugo lutala ulicama i sad je vreme da nađe dom

   

  – Molimo sve koji su u mogućnosti da nam pomognu da nađemo adekvatan smeštaj za preostale pse. Od njih 14 jedan nas je, nažalost, zauvek napustio. Plašimo se da ni ostali, ukoliko pod hitno ne nađemo smeštaj, neće opstati u tako nehumanim uslovima – poručuje Aleksandra Radojčić.

   

   

  Na kraju, ona napominje da je hordašenje čest problem u Srbiji i da je ovo jedan od drastičnijih slučajeva.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Društvo i nadležne službe bi trebalo više pažnje da posvete ovakvim slučajevima kako bi se pomoglo životinjama kojima je pomoć potrebna – zaključuje naša sagovornica.

   

  Svi koji žele da pomognu da se i preostale životinje udome, mogu se javiti OVOJ GRUPI NA FEJSBUKU.

   

  hordašenje u farkaždinu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat