• N. Bečej: Rudna renta niska

  A šteta velika

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  NOVI BEČEJ – Zamenik predsednika opštine Novi Bečej Matija Kovač ocenio je da sredstva, koja ta opština dobija na ime rudne rente, nisu ni približno dovoljna kako bi se nadoknadila šteta, koju uzrokuje eksploatacija.

  Novi Bečej
  Novi Bečej

  Kovač je u izjavi za portal Zrenjaninski objasnio da je Novi Bečej prošle godine prihodovao od rudne rente 2,2 miliona dinara, a da sredstva, pored Naftne industrije Srbije (NIS), uplaćuju još dva velika pravna lica.

  Zamenik predsednika opštine je naveo da se šteta ogleda u oštećenju na lokalnim saobraćajnicama, kao i u zagađenju životne sredine. „Takođe, naša opština je u dva navrata bila predmet geofizičkih istraživanja kompanije NIS, gde su značajne štete pretrpeli javni atarski putevi. Pritom, nadoknada štete bila je korektna samo prema fizičkim licima, odnosno šteti koja im je pričinjena”, istakao je Kovač.

  Opštinski funkcioner je ukazao da lokalna saobraćajnica nije projektovana za takvo opterećenje saobraćaja.

  „Deo koji vodi do deponije potpuno je devastiran prolaskom teretnih kamiona sa isplačnim materijalom, a neprijatni mirisi sa deponije prostiru se širom okolinom“, objasnio je on.

  Kovač je istakao da NIS putem programa “Zajedno zajednici” daje svega četiri miliona dinara organizacijama sa teritorije opštine.

  „Smatramo da ovakav način dotacija opštinama u kojima kompanija NIS posluje nije adekvatan i zbog količine sredstava, ali i načina i kriterijuma koji se koriste za njihovu dodelu“, ocenio je zamenik predsednika opštine.

  Kovač je ocenio i da o kvalitetu i prioritetu projekata ne mogu adekvatno odlučivati ljudi iz komisija kompanije NIS, koji, kako je rekao, nikad nisu posetili opštinu kojoj preraspodeljuju sredstva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat