• Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo naredbu: Ovo ne smete da sakupljate u prirodi!

  Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je naredbu o zabrani sakupljanja divlje flore i faune u ovoj godini, objavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.   Resorno ministarstvo je zabranilo sakuplјanje osam zaštićenih vrsta divlјe flore i faune na teritoriji cele države. Za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.   PROČITAJTE JOŠ: Carska […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo naredbu: Ovo ne smete da sakupljate u prirodi!

  Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je naredbu o zabrani sakupljanja divlje flore i faune u ovoj godini, objavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

   

  Resorno ministarstvo je zabranilo sakuplјanje osam zaštićenih vrsta divlјe flore i faune na teritoriji cele države. Za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Carska bara je toliko značajno područje da uživa i međunarodnu zaštitu

   

  U naredbi ministarke Irene Vujović, objavlјenoj u Službenom glasniku Republike Srbije, navodi se da je u celoj državi zabranjeno sakuplјanje barske perunike (žuta i divlјa perunika), treplјastog, planinskog i rumelijskog kantariona, crne čemerike (kinavke), medicinske pijavice, šumske kornjače i poskoka.

   

  Na područjima upravnih okruga u Vojvodini zabrana se odnosi i na veprinu (kostrika ili šimširika), jezičastu kostriku (veprina ili nepričac), oman (omanika ili devesilјe).

   

  Dodatno, na području Sremskog upravnog okruga zabranjeno je sakuplјanje sremuša.

   

  Na području Vojvodine, te Podunavskog, Braničevskog, Borskog i Rasinskog upravnog okruga, zabrana se odnosi i na malu i veliku zelenu žabu.

   

  Šumski – sivi puž, te vinogradarski puž zaštićen je od sakuplјanja na području nekoliko vojvođanskih okruga, između ostalog i u srednjem Banatu.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Zabrana sakuplјanja ovih vrsta ne odnosi se na zaštićena područja u kojima je planom, odnosno godišnjim programom upravlјanja zaštićenih područja, sakuplјanje tih vrsta dozvolјeno“, navodi se u naredbi koju je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat