• IMAJU ZNAČAJNE POTENCIJALE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

  NOVA CRNJA – Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, područje opštine Nova Crnja raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije.     Najznačajniji obnovljivi izvori energije na ovom području su vetar i biomasa. Nisu zanemarljivi ni solarna energija ni geotermalni izvori.   U Atlasu vetrova utvrđeno je da prosečni godišnji energetski potencijal vetra u oblasti Nove […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  IMAJU ZNAČAJNE POTENCIJALE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

  NOVA CRNJA – Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, područje opštine Nova Crnja raspolaže značajnim potencijalom obnovljivih izvora energije.

   

   

  Najznačajniji obnovljivi izvori energije na ovom području su vetar i biomasa. Nisu zanemarljivi ni solarna energija ni geotermalni izvori.

   

  U Atlasu vetrova utvrđeno je da prosečni godišnji energetski potencijal vetra u oblasti Nove Crnje, na visini od 100 metara, iznosi 200-300 W/m2 što je veoma značajan potencijal, koji je moguće iskoristiti.

   

  Područje opštine raspolaže i značajnim potencijalom biomase koja bi mogla da se direktno koristi u individualnim objektima i toplanama, a takođe bi se mogli proizvoditi briketi i peleti, ili biogas.

   

  U Solarnom atlasu je utvrđeno da se opština Nova Crnja nalazi u zoni sa intenzitetom sunčevog zračenja od oko 1500 kWh/m2 godišnje, što ukazuje na mogućnost korišćenja sunčeve energije putem solarnih kolektora za pripremu tople potrošne vode, kako na javnim, tako i na individualnim objektima, a takođe i primenu fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije.

   

  U Geotermalnom atlasu se može sagledati geotermalni potencijal na različitim dubinama tla za područje opštine.

   

  Iako raspolaže značajnim potencijalima izvora obnovljive energije, oni nisu iskorišćeni u ovoj maloj opštini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat