• Gradonačelnik Zrenjanina najavio nove investicije u okolnim selima

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zajedno sa saradnicima, obišao je Botoš, Tomaševac, Orlovat i Lukićevo. Poseta je realizovana u nastavku aktivnosti vezanih za pripremu budžeta Grada Zrenjanina za narednu godinu.   Kroz razgovore s članovima saveta mesnih zajednica i meštanima sagledano je ono što je moguće uraditi u kratkom periodu. Bilo je reči o tome šta […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Gradonačelnik Zrenjanina najavio nove investicije u okolnim selima

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zajedno sa saradnicima, obišao je Botoš, Tomaševac, Orlovat i Lukićevo. Poseta je realizovana u nastavku aktivnosti vezanih za pripremu budžeta Grada Zrenjanina za narednu godinu.

   

  Kroz razgovore s članovima saveta mesnih zajednica i meštanima sagledano je ono što je moguće uraditi u kratkom periodu. Bilo je reči o tome šta su realne mogućnosti i potrebe i na koji način je moguće rešavati zahteve za koje su, uz Grad, potrebna i ulaganja s viših instanci vlasti – Pokrajine i Republike.

   

  Janjić je ovom prilikom podsetio da se za funkcionisanje seoskih mesnih zajednica izdvajaju značajna sredstva.

   

  – Više od 120 miliona dinara opredeljeno je budžetom za ovu godinu. Verovatno ćemo toliko para imati i za sledeću godinu. To su sredstva za redovno funkcionisanje mesnih zajednica – naglasio je Janjić.

   

  Pročitajte još: Meštane Belog Blata i ove godine očekuje seča trske

   

  Gradonačelnik je naveo da se dosta problema u selima može rešiti relativno brzo, u saradnji sa Gradskom upravom. A za neke poslove je potrebna saradnja sa Republikom i Pokrajinom.

   

  – Upravo iz tih razloga sa mnom su na terenu i načelnici pojedinih odeljenja u Gradskoj upravi. Oni će već ovih dana rešiti neke od tih problema, a neke narednog meseca. Mislim da bi tako i trebalo raditi – istakao je Janjić.

   

  gradonačelnik zrenjanina
  Foto: Grad Zrenjanin

   

  Loš autobuski prevoz jedan od problema

   

  Generalno, u svim selima problem predstavljaju dotrajali putevi, neasfaltirane ulice i loš autobuski prevoz do grada. U većini sela postoje i problemi s vodosnabdevanjem i kanalizacijom.

   

  – Rekonstrukcija puteva je u prvom planu, ali je problem i pijaća voda. Ovaj problem rešila bi nam eko-česma koja je u izgradnji i nadamo se da će biti u funkciji do nove godine. Funkcionišu javna rasveta, škola, ambulanta, imamo gerontodomaćice, a gradonačelniku smo predstavili inicijativu da se otvori obdanište za decu od tri godine, s obzirom na to da je dosta zaposlenih roditelja – naveo je predsednik Saveta Mesne zajednice Botoš Dalibor Paskulov.

   

  Meštani Orlovata su nezadovoljni stanjem bunara za vodosnabdevanje, izgledom parka u centru sela i nedostatkom sredstava za organizovanje likovne kolonije u čast najpoznatijeg meštanina Uroša Predića. Ukazano je i na probleme sa javnom rasvetom i divljim deponijama. Gradonačelnik Zrenjanina je ukazao da je za Orlovat ove godine iz budžeta izdvojeno 2,5 miliona dinara, a da će vrlo brzo JP „Srbijagas“ početi s radovima na gasifikaciji sela. Vrednost te investicije je 1,4 miliona evra. Najavio je i skori početak kompletne rekonstrukcije javne rasvete u svim selima, kao i u samom gradu. Janjić je, takođe, istakao da će se javni prevoz rešavati kroz model javno-privatnog partnerstva, jer je i on lično nezadovoljan kako funkcioniše i u gradu i prema selima.

   

  gradonačelnik zrenjanina
  Foto: Grad Zrenjanin

   

  Obnova spomenika u kratkom periodu

   

  U Lukićevu su gradonačelniku i saradnicima predočili da je spomenik u centru sela posvećen narodnom heroju Veljku Lukiću – Kurjaku u lošem stanju i da čak predstavlja opasnost za prolaznike. Najavljena je njegova obnova u kratkom periodu, što će se realizovati u saradnji Grada Zrenjanina sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture.

   

  Pročitajte još: Zemljoradnička zadruga „Veljko Lukić Kurjak“ dobila 15 miliona dinara

   

  S obzirom na blizinu grada, meštane interesuje i mogućnost boljeg povezivanja sa Zrenjaninom. To je jedan od tri prioriteta lokalnog povezivanja i realizacija će biti moguća verovatno već naredne godine, rekao je Janjić, kada se bude gradila poslednja faza obilaznice oko Zrenjanina, od čije će trase u blizini industrijske zone „Jugoistok“ Lukićevo biti udaljeno svega četiri kilometra. Ovaj projekat biće razmatran u skladu s gradnjom obilaznice i budućeg auto-puta od Zrenjanina do Beograda, ali i značajno većih sredstava koje JP „Putevi Srbije“ nameravaju da ulože u rehabilitaciju i izgradnju saobraćajnica u srednjobanatskom regionu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Вратите Петровграду, Лукићеву и Орловату путничке возове до Београда и Новог Сада!
   Ако може хрпа теретњака дневно да иде преко Орловата, ваљда могу и да се уведу два поласка дневно на релацији Петровград – Београд и Петровград – Нови Сад.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat