• Evo kakav je kvalitet vode iz vodovoda u opštini Nova Crnja

  Godinama se u javnosti govori o kvalitetu vode iz vodovoda u vojvođanskim gradovima i opštinama, jer je u pojedinim sredinama ona izrazito lošeg kvaliteta, a ponegde, kao recimo u Zrenjaninu, i zabranjena za piće gotovo 18 godina. Kakav je kvalitet vode u opštini Nova Crnja, proverili smo u Javnom komunalnom preduzeću „8. avgust“ iz Srpske […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Evo kakav je kvalitet vode iz vodovoda u opštini Nova Crnja

  Godinama se u javnosti govori o kvalitetu vode iz vodovoda u vojvođanskim gradovima i opštinama, jer je u pojedinim sredinama ona izrazito lošeg kvaliteta, a ponegde, kao recimo u Zrenjaninu, i zabranjena za piće gotovo 18 godina. Kakav je kvalitet vode u opštini Nova Crnja, proverili smo u Javnom komunalnom preduzeću „8. avgust“ iz Srpske Crnje. Ono se bavi snabdevanjem građana vodom za piće u ovoj srednjobanatskoj opštini.

   

  JKP „8. avgust“ zahvata vodu na dubinama od 180 do 260 metara, što je optimalna dubina za vode pogodnih zdravstvenih osobina.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Posle protesta meštana uklonjene betonske barikade ispred mosta

   

  „Zagađujuće materije mogu se identifikovati u tragovima ili koncentracijama koje nisu štetne po zdravlje ljudi, biljaka i životinja. Zbog trenutnog nepostojanja postrojenja za prečišćavanje vode, nismo u mogućnosti da utičemo na fizičko-hemijske karakteristike vode kojom snabdevamo lokalnu zajednicu. Međutim, imamo u planu izgradnju centralnog opštinskog postrojenja za preradu vode. Druga alternativa je postavljanje mobilnih postrojenja za prečišćavanje vode u svakom naseljenom mestu“, navode u ovom preduzeću.

   

  Distributer vode trenutno može da utiče jedino na njene mikrobiološke karakteristike. Kao jedini tretman sirove vode on u svakom mestu obavlja dezinfekciju tečnim ili gasnim hlorom.

   

  „Dezinfekcija vode obavlja se kontinuirano, doziranjem određene mere dezinficijensa koja se može regulisati prema potrebi, održavajući konstantan dozvoljeni nivo rezidualnog hlora u sistemu. Kao efektnije rešenje pokazao se gasni hlorinator“, kažu u JKP „8. avgust“ iz Srpske Crnje.

   

  Građani se često žale na neprijatan miris, boju ili ukus

   

  U ovom preduzeću navode da su, u pogledu mikrobioloških karakteristika, rezultati zadovoljavajući.

   

  „Štetni mikroorganizmi se oksiduju i eliminišu. Nisu detektovani ostali nepoželjni mikroorganizmi, poput algi i protozoa, što je sve rezultat predanog rada vodovodne službe, dobre dezinfekcije, redovne dezinfekcije bunara, ispiranja sistema i zamene dotrajale opreme. Nešto lošiji rezultati beleže se na polju hemijskih, fizičkih i organoleptičkih osobina, naročito u vreme intenzivnih sušnih ili kišnih perioda. Nema, međutim, opasnosti po zdravlje stanovništva koje konzumira vodu iz vodovoda. Dugoročno posmatrano mogu se javiti nepovoljni uticaji konzumacije vode tokom dužeg životnog perioda, mada do sada nisu zabeleženi takvi slučajevi“, objašnjava distributer vode u opštini Nova Crnja.

   

  Građani se često žale na neprijatan miris, boju ili ukus vode iz vodovodne mreže. Neprijatan miris potiče od organskih materija i amonijaka koji su ispod maksimalno dozvoljene koncentracije i zapaža se naročito u letnjem periodu usled isparavanja na visokim temperaturama. Boja, mutnoća i ukus vode vode poreklo od huminskih materija i ostalih suspstanci zemljišta i karakteristika je podloge iz koje se voda eksploatiše.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Svaka voda iz mreže bilo kog distributera ima specifičan sastav karakterističan za podneblje sa kog potiče. Ne postoji savršeno čist izvor apsolutno zdrave vode za piće. Voda za piće je u današnje vreme redak i vredan resurs koji je potrebno očuvati za našu i buduće generacije. Motiv održivosti i racionalne upotrebe ovog resursa jeste ključan u radu javnog komunalnog preduzeća, a nadamo se da će postati jednako bitan svakom našem sugrađaninu. Samo saradnjom i kolektivnom brigom za očuvanje vode možemo obezbediti sigurno vodosnabdevanje u bližoj i daljoj budućnosti“, zaključuju u JKP „8. avgust“ iz Srpske Crnje.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat