• DVA SELA LEŽE NA BOGATSTVU: Lekovite vode nema ko da toči

  TORDA, LAZAREVO – Dok cela srednjobanatska regija kuburi sa manjkom zdrave pijaće vode, u selima Torda i Lazarevo ležišta lekovite vode tavore neiskorišćena, sa čime se mesna rukovodstva ne mire. U Tordi, u opštini Žitište, još pre nekoliko godina su započeli kampanju da se „gorka voda“, po kojoj su nekada bili nadaleko poznati, ponovo eksploatiše, na dobrobit […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DVA SELA LEŽE NA BOGATSTVU: Lekovite vode nema ko da toči

  TORDA, LAZAREVO – Dok cela srednjobanatska regija kuburi sa manjkom zdrave pijaće vode, u selima Torda i Lazarevo ležišta lekovite vode tavore neiskorišćena, sa čime se mesna rukovodstva ne mire.

  voda
  U Tordi kantom vade vodu

  U Tordi, u opštini Žitište, još pre nekoliko godina su započeli kampanju da se „gorka voda“, po kojoj su nekada bili nadaleko poznati, ponovo eksploatiše, na dobrobit sela i korisnika. Svojevremeno je dobijena i finansijska podrška od opštine za istražna bušenja i ponovne analize.

  – U pitanju su, osim lekovite vode, i izvori termalnih voda temperature čak 73 stepena. To je prilika da se dva dobra objedine, i da se u selu gradi banja, koja bi oživela ovo mesto – kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Torda Janoš Dobai.

  Torđanska „gorka voda“ je između dva svetska rata bila poznata i van granica tadašnje Jugoslavije. Otkrivena je 1923. godine, slučajno, brzo je analizama utvrđeno da je lekovita, a krštena je imenom „Jordan“ i počelo je njeno flaširanje. Ubrzo je iskopan još jedan bunar sa vodom, koju su kasnije nazvali „Sveti Đorđe“. Imala je prođu diljem Evrope, sve do Drugog svetskog rata. U posleratnim godinama Banja „Rusanda“ jedno vreme je tu vodu flaširala. Podignuta je i zgrada nad izvorištem, a poslednja tamošnja radnica Julija Popović seća se da su čak iz Leskovca dolazili buradima po tu vodu. Kada je banja na kraju odustala od eksploatacije, jedan novosadski investitor je od 1995. do 2001. plasirao vodu „Sveti Đorđe“ i stao. Pojedini stručnjaci su uveravali da torđanska „gorka voda“ potpomaže rad stomaka, žuči i bubrega. Sadrži visoki procenat glauber-soli, ali i selena, koji smanjuje rizik od kancera.

  lazarevo
  Lazarevo-Bunar sa lekovitom vodom

  I lekovitost „gorke vode“ iz Lazareva otkrivena je tridesetih godina prošlog veka, a već 1933. godine je flaširana i prodavana kao lekovita, preporučljiva u slučajevima raznih katara, stomačnih oboljenja, poremećene funkcije creva, kamena u žuči, malokrvnosti, raznih ženskih bolesti… Drugi svetski rat je i tu prekinuo eksploataciju. Samo je, polovinom prošlog veka, beogradska firma „Bezalko“ ponudila eksploataciju, ali nije dobila dozvolu za to.

  – Mineralne vode sa ovakvim hemijskim svojstvima nema u Srbiji, to su pokazale i najnovije analize akreditovane laboratorije. Selo nema para za sledeći korak, da se utvrdi da li su zalihe dovoljne za veću eksploataciju, za pijenje i za kupanje. Ako je kapacitet kao pre, oko 300.000 litara na dan, onda smo u velikoj prilici – kaže sekretar MZ Lazarevo Goran Grahovac.

  Za dalje pretrage, po procenama Lazarevljana, treba oko oko 700.000 dinara. To je veliki novac za selo, ali nije za državu. Jer, sa eksploatacijom vode, i eventualnom gradnjom banjskog lečilišta prosperirali bi svi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 4

  1. Zaboravljate jednu sitnicu, da je zajedno sa NIS-om, prodato i svo rudno bogatstvo ove zemlje, pa i geotermalne vode u paketu…

  2. Zaboravljate jednu sitnicu, da je zajedno sa NIS-om, prodato i svo rudno bogatstvo ove zemlje, pa i geotermalne vode u paketu…

  3. Mogu li se ti štetni ugovori za koje mi gradjani nismo znali da se raskinu bar u tom delu da se može prići i eksploatisati voda za piće. Sećam se da je nekih osamdesetih mogla kupiti flaširana voda Sveti Djordje. Voda je bila veoma lepa, pitka a dobro se mešala i sa vinom. Pio sam dobar špricer. Možemo li mi kao gradjani da preko odredjenih organa pokrenemo to pitanje, tipa peticije, mitinga, šetnje i slično. Treba prozvati one koji su takve štetne ugovore napravili sve u cilju privatizacije sve zbog tudjih interesa.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat