• Da li ste znali ove podatke: Nova Crnja pripada grupi starijih banatskih sela

  Nova Crnja pripada grupi starijih banatskih sela. Prvobitno naselje počelo je da se razvija dva – tri kilometra jugozapadno od današnje lokacije, na delu pustare Buzitovo, kada je veleposednik Čekonjić 1792. godine doveo prvu grupu doseljenika, koju su činili kmetovi Mađari. Druga grupa naselila se 1828. na mestu gde se sada nalazi Nova Crnja.   […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Da li ste znali ove podatke: Nova Crnja pripada grupi starijih banatskih sela

  Nova Crnja pripada grupi starijih banatskih sela. Prvobitno naselje počelo je da se razvija dva – tri kilometra jugozapadno od današnje lokacije, na delu pustare Buzitovo, kada je veleposednik Čekonjić 1792. godine doveo prvu grupu doseljenika, koju su činili kmetovi Mađari. Druga grupa naselila se 1828. na mestu gde se sada nalazi Nova Crnja.

   

  Oni su sklopili ugovor sa veleposednikom o preuzimanju dela obradivog zemljišta na tridesetogodišnju otplatu. Iako je zauzeta nova lokacija, i dalje je zadržano ima Buzitovo.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Mladi i radno sposobni odlaze iz opštine Nova Crnja u veća mesta

   

  Nakon toga je, usled isključivo mađarskog stanovništva, nazvano Mađar Crnja. Ovaj naziv je zadržan do 1922. kada je, nakon proširenja, naselje preimenovano u Nova Crnja.

   

  „Još pre Prvog svetskog rata selo je dobilo župu, vođena je matična knjiga rođenih, sagrađena je prva školska zgrada, kao i crkva. Takođe su izgrađene dve zgrade opštine, iskopan je prvi atarski bunar, puštena je u saobraćaj železnička pruga, izgrađen je i parni mlin… Bili su formirani vatrogasno društvo i kreditna banka“, navodi se u dokumentima Opštine Nova Crnja.

   

  Ovako uspešan razvoj naselja prekinut je kada je započeo Prvi svetski rat. Posle završetka Velikog rata, agrarnom reformom, stanovnicima Nove Crnje nije dodeljeno zemljište, a položaj siromašnih radnika postao je sve teži.

   

  Zastoj u razvoju naselja i privrede traje i tokom Drugog svetskog rata. Kasnije, počevši sa agrarnom reformom, slede značajne promene u poljoprivredi i privredi u celini.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Najznačajniji objekti izgrađeni u tom periodu su zgrada Opštinskog suda, industrijski prvenac – fabrika ulja „Banat“, nova zgrada Skupštine opštine, zdravstvena ambulanta, Dom omladine, Lovački dom, fabrika šećera „Banaćanka“ i nova školska zgrada.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat