• „Čuvari Perleza“ pokrenuli inicijativu da se zaštiti dudova šuma u ovom selu

  Udruženje „Čuvari Perleza“ je pokrenulo inicijativu da se zaštiti dudova šuma u ovom selu na području grada Zrenjanina, tako što bi bila proglašena za spomenik prirode.   „Prema našim saznanjima, dudova šuma na vašarištu u Perlezu jedna je od retkih sačuvanih u Vojvodini. Te navode nam je prošle sedmice potvrdila i delegacija Pokrajinskog zavoda za […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Čuvari Perleza“ pokrenuli inicijativu da se zaštiti dudova šuma u ovom selu

  Udruženje „Čuvari Perleza“ je pokrenulo inicijativu da se zaštiti dudova šuma u ovom selu na području grada Zrenjanina, tako što bi bila proglašena za spomenik prirode.

   

  „Prema našim saznanjima, dudova šuma na vašarištu u Perlezu jedna je od retkih sačuvanih u Vojvodini. Te navode nam je prošle sedmice potvrdila i delegacija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Stručnjaci ovog zavoda smatraju da su dudovi jedinstveni, a ima ih 105, i da kao takvi čine najveću dudovu šumu u Vojvodini“, saopštilo je Udruženje „Čuvari Perleza“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Buduća obilaznica oko Melenaca imaće tri kružne raskrsnice

   

  Članovi udruženja smatraju da bi proglašenje ove šume za spomenik prirode bilo od velikog značaja za Perlez. Na taj način bi se sačuvalo jedno od obeležja ovog sela i za buduće generacije. Na spomeniku prirode su zabranjene sve radnje koje ugrožavaju njegova obeležja i vrednosti, tako da bi se sprečila seča ili nesavesno krčenje ili bilo kakvo drugo postupanje sa dudovima na vašarištu. Naravno, ovo nema uticaj na korišćenje vašarišta za sve ostale poljoprivredne, rekreativne i kulturne manifestacije za koje meštane Perleza vezuje ovo mesto.

   

  „Kao što i većina meštana zna, dudove su na ove prostore početkom 18. veka doneli Katalonci. U vreme eksploatisanja svilene bube, dudovi su bili od velikog značaja za selo jer se sa njih bralo lišće, kojim su se hranile bube. Tada je bilo i obavezno da svaki mladi bračni par posadi po jedan dud. Na taj način se šuma širila i očuvala“, navode „Čuvari Perleza“.

   

  dudova šuma u perlezu
  Foto: UG „Čuvari Perleza“

   

  Još tri stabla bi mogla ući u proceduru zaštite

   

  Prilikom obilaska Perleza od strane stručnjaka zavoda, uočena su još tri stabla koja bi mogla ući u proceduru zaštite i proglašenja za spomenik prirode. Stoga, „Čuvari Perleza“ pozivaju sve meštane, ako znaju za neko stablo koje je retko i starije od 50 godina, a žele da ga zaštitite, da ih kontaktiraju. Oni će, potom, pozvati stručnjake Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da obiđu i tu lokaciju prilikom neke naredne posete Perlezu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Tokom vrućina najugroženije su napuštene životinje, volonteri apeluju da im se iznosi voda

   

  „Ovo je prvi, ali ne i mali korak ka proglašavanju dudove šume na vašarištu spomenikom prirode. Procedura je duga i traje ponekad i godinama. Važno je da su „Čuvari Perleza“ bili inicijatori i da je sada procedura u toku. Dudovi su narednih deset godina zaštićeni, dok se, nadamo se uspešno, ne okonča ceo postupak zaštite. A onda će Perlez moći da se podiči jednim vrlo retkim spomenikom prirode“, poručuju članovi ovog udruženja.

   

  dudova šuma u perlezu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat