• Banja „Rusanda“ je pre ravno devedeset godina vizionarski preuređena

  Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“, pre ravno devedeset godina, vizionarski je preuređena. Akcija koja je tada izvedena utkana je u banjski imidž.   Davne 1930. godine, naime, ulazno šetalište i deo novog parka temeljno su pošumljeni. U tu svrhu posađeno je čak 7.000 novih sadnica. Od toga, veliki broj bile su sadnice crnog bora, atraktivne […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Banja „Rusanda“ je pre ravno devedeset godina vizionarski preuređena

  Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda“, pre ravno devedeset godina, vizionarski je preuređena. Akcija koja je tada izvedena utkana je u banjski imidž.

   

  Davne 1930. godine, naime, ulazno šetalište i deo novog parka temeljno su pošumljeni. U tu svrhu posađeno je čak 7.000 novih sadnica. Od toga, veliki broj bile su sadnice crnog bora, atraktivne vrste zimzelenog drveta, koje i sada krase banjski park i okolinu.

   

  Pročitajte još: Plivanje za časni krst po prvi put biće organizovano i u Sečnju

   

  Možda ovaj poduhvat ne bi bio toliko uspešan i pitanje je da li bi banjski kompleks imao tako očuvanu šumu da se i tadašnja vlast nije starala o redu i propisima.

   

  Kako se navodi u knjizi Ivana Bošnjaka „Melenci i Banja Rusanda“, Uprava Dunavske banovine 1932. godine donela je jednu važnu odluku. U njoj je navedeno da „svi stanovnici opštine melenačke, počev od 15 godina starosti, imaju slobodan ulaz u banjski park, izuzev posle podne u nedeljne i praznične dane, kada u banjski park mogu imati slobodan ulaz samo lica koja su platila svegdašnju taksu“.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat